Index Vakbarát Hírportál

Halászati jogot vettek az állatvédők, csak hogy ne használja más

2016. július 15., péntek 16:21

A WWF Ausztrália halászati jogot vett cápákra százezer dollár értékben. De nem akarja felhasználni, csak így akarja kivonni a forgalomból a jogokat. A Nagy-korallzátony idén többször is bekerült a hírekbe korallfehéredés és egyéb károsodások miatt.

A területen tilos a halászás, kivéve ha elég pénzt fizetnek különleges engedélyekért. A WWF Ausztrália most pont ezt tette, százezer dollárt költött engedélyre és a vele járó eszközökre. Kaptak például egy 1,2 kilométeresre kihúzható hálót is, amelyen fenn tudnak akadni a cápák.

Ezt a hálót a természetvédők természetesen nem használják fel, így elég sok állatot meg tudnak menteni. A cápákon kívül teknősöket, delfineket és dugongokat is.

A WWF azért döntött ilyen szokatlan lépés mellett, mert az utóbbi időben megduplázódtak az olyan halászatok, amelyekért különleges engedélyek kellenek. Csak tavaly százezer cápát fogtak ki így.

Ráadásul a halászat csökkenése a korallok fehéredését is lassítja, de legalábbis segíti a felépülést. A tanulmányok ugyanis azt mutatják, hogy a kevesebb cápa lassabb felépülést jelent a koralloknak. Egyszerű a magyarázat, a cápa, mint csúcsragadozó eltűnése elszaporítja az alacsonyabb rendű ragadozókat. Ezek azonban az algaevő halakat eszik meg, amelyek így nem pusztítják az algát. Az alga így rátelepszik a korallokra és azok állapota egyre rosszabb lesz.

Rovatok