Index Vakbarát Hírportál

Tessék, itt van 1200 új galaxis: durván bekezdett a világ legerősebb rádióteleszkópja

2016. július 17., vasárnap 15:24

Még messze nem üzemel teljes kapacitáson, de máris nagyon komoly felfedezéseket tesz a dél-afrikai szupertávcső. A Square Kilometer Array (SKA) rádióteleszkóptól nem hiába vártak nagyon sokat. Ha majd teljesen elkészül, a mostani legfejlettebb műszereknél ötvenszer erősebb és 10 ezerszer lesz erősebb, és nagyon fontos felfedezéseket hozhat a fekete lyukakról, a sötét energiáról, a pulzár neutroncsillagokról és a világegyetem keletkezéséről is.

A 64 érzékelőt teljesen csak 2018-ban fogják felállítani, most szombaton azonban beüzemelték közülük az első 16-ot, és már az első nap igazolta, hogy a forradalmi felfedezésekről szóló remények nem voltak túlzottak.

A teleszkóp működése első napján azonnal felfedezett 1300 távoli galaxist, ezek közül idáig csak 70 volt ismert.

„Ez azt jelenti, hogy a teleszkóp, bár ma még csak negyed teljesítményen működik, már most a déli félteke legjobb rádióteleszkópja” – mondta Fernando Camilo, a projekt vezető kutatója. Ha teljesen elkészülnek, egy négyzetkilométernyi területen 3000 antenna lesz.

A projekt két helyszínen valósul meg: a dél-afrikai sivatagos Carnarvon térségben felállított antennákon kívül Ausztrália a másik lokáció. Az egész 20 ország együttműködésében valósul meg, a becsült összköltség 1,5 milliárd euró. Már most 45 ország kutatói foglaltak maguknak kutatási lehetőséget egészen 2022-ig.

Rovatok