Index Vakbarát Hírportál

Most jön a SpaceX mindent eldöntő tesztje

2016. július 18., hétfő 09:51 | hét éve frissítve

Vasárnap megint sikeresen leszállt a SpaceX újrafelhasználható hordozórakétájának első fokozata. A hetven méter hosszú szerkezet az indítást követően tíz perccel tért vissza, és körülbelül három kilométerre az űrrepülőtértől landolt - írja az MTI.

Bár ezek a hordozórakéták éppen arról híresek, hogy újrahasznosíthatók, még egyiket sem bocsátották fel újra. A SpaceX szakértői azonban már készülnek az igazi próbatételre, és kiválasztották azt a visszatért első fokozatot, amely némi javítómunka után szeptemberben vagy októberben újra útnak indulhat.

Hans Koenigsmann, a SpaceX repülési biztonságért felelős alelnöke vasárnap azt nyilatkozta egy sajtótájékoztatón, hogy az április 8-án leszállt egységet használják fel megint.

A SpaceX-nek eddig négyszer sikerült landolni az első fokozattal. Egyszer szilárd talajra Floridában, háromszor az Atlanti-óceánon. A júniusi manőver azonban nem járt sikerrel. A landolás kulcsfontosságú a SpaceX üzleti modelljében, hiszen a társaság abban bízik, hogy az újrahasznosítással csökkenteni tudja a vállalkozás hatalmas költségeit.

A hétvégén felbocsátott hordozórakéta fedélzetén a Dragon teherszállító űrhajót indították útnak, amely a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) visz rakományt.

Rovatok