Index Vakbarát Hírportál

Boldogsághormontól duzzad a tehén tőgye

2016. július 19., kedd 13:52

A modern tehenek élete már nem a zöld legelőkön való nyugodt mélázásról szól, az állatok hétköznapjait a zsúfolt fejőüzemek stresszes környezete határozza meg. Folyamatosan megtermékenyítik őket, hogy tejet termeljenek, és pár év után zaftos pörköltként végzik. Ez minden, csak nem boldog élet.

A szomorú tehenek pedig kevesebb és rosszabb tejet állítanak elő. Az Egyesült Államokban a tehenek 5-10 százalékának alacsony a kalciumszintje, ami emésztési problémákat okoz, megnehezíti a kórokozókkal szembeni küzdelmet, és a szaporodásra is kihat. 

A modern tehenészek felkészültek arra, hogy boldoggá tegyék az állataikat, mert a tudomány mai állása szerint az állat jóléte összefügg a termelékenységével és a tej minőségével. Van példa arra, hogy komolyzenét játszanak le nekik, szépirodalmat olvasnak fel, ami persze leginkább marketingfogás, hiszen a lényeg az, hogy az állat nyugodt körülmények közt éljen.

A Wisconsin-Madison Egyetem kutatói a fentieknél jóval tudományosabb módszert találtak ki: a boldogsághormonként ismert szerotonint fecskendezték be az állatokba. A kísérletükben 24 tehén vett részt, és a kezelés hatására észrevehetően megnőtt a vérük kalciumszintje, a testük elkezdte beépíteni a kalciumot a csontjaikba is.

A szomorú helyzet az, hogy bár a szerotonin-kezelés hatására táplálóbb lett a tehenek teje, a kezelés nem növelte a tejhozamot és az állatok étvágyát. Hogy ezen miként lehetne változtatni, az már egy újabb vizsgálat tárgya lesz.  

Rovatok