Index Vakbarát Hírportál

Gombafelhőt fotóztak atombomba nélkül

2016. július 20., szerda 21:19

Bruce Haffner fotós egy gombafelhőt fotózott Arizonában. Nem, nem az ötvenes években, hanem tegnap. Mivel tudjuk, hogy az 1980-as évek óta nem végeznek atomrobbantásokat az atmoszférában, valahol máshol kell keresni a magyarázatot.

Here's a high-res aerial photo of an amazing microburst over south Phoenix #azwx #monsoon pic.twitter.com/EWvfZUJpDu

— Bruce Haffner (@chopperguyhd) July 19, 2016

A válasz a microburst, vagyis leáramlás amely valójában egy fordított tornádó. A áramló szél pusztító szélvihart okoz a talajban vagy a közelében. Jellemzően nagyon rövid ideig tart, de a szél erőssége elérheti a 240 km/órás sebességet is.

A jelenség nagy pusztítással jár, akár tornádó nyomaira is utalhat az okozott kár. A microburst négy kilométernél kisebb átmérőjű légzuhatag, ha ennél nagyobb, akkor macroburstnek nevezzük.

@chopperguyhd Here's a closer look at today's microburst over Phoenix pic.twitter.com/jkXuRvXL3k

— Bruce Haffner (@chopperguyhd) July 19, 2016

Két fajtája létezik, a száraz és a nedves microburst. A szárazzal nem jár semmilyen csapadék, ilyenkor a csapadék elpárolog még mielőtt elérné a földfelszínt. A másik típusban elég sok csapadék esik. Az légáramlat miatt keletkezik a gombaforma, amely akár egy atomrobbantás utáni gombafelhőre is hasonlíthat.

A microburst különösen a repülőkre veszélyes, főleg leszálláskor, amikor a földhöz csapja a gépet a széllökés. Ismerünk is ilyen balesetet a repülés történetéből. A mostani képet készítő Bruce Hoffner helikopter pilóta is, így tudja, mi ez a jelenség.

Rovatok