Index Vakbarát Hírportál

2016 nagy eséllyel lesz a legforróbb év

2016. július 22., péntek 14:58

A emberiség jó úton halad afelé, hogy soha nem látott mennyiségű szén-dioxidot pumpáljon a légkörbe, és ezzel is bebiztosítsa, hogy megdőljön minden eddig hőmérsékleti rekord.

Június volt a tizennegyedik hónap egy huzamban, amikor rekordhőmérsékletet mértek a szárazföldek és az óceánok fölött

– közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO), hozzátéve, hogy fel kéne gyorsítani a tavaly decemberben vállalat nemzetközi paktum implementációját, melyben azt vállalta a világ 200 országa, hogy a fosszilis üzemanyagok rovására növeli a megújuló energiák használatát.

Az egyik célkitűzés az volt, hogy a globális átlaghőmérsékletet az országok megpróbálják olyan alacsonyan tartani, hogy az ne haladja meg 2 Celsius-foknál többel az iparosodás előtti szintet, és igyekeznek 1,5 Celsius-fokos plusz alatt maradni. Az utóbbi elég nehezen lesz tartható, mert 2016 első hat hónapja máris 1,3 Celsius-fokkal volt magasabb a 19. századi átlagnál.

Most egy erős El Niño is növeli a hőséget, aminek továbbgyűrűző hatása lehet. Az elolvadó északi hótakaró alól felbukkanó víz és talaj még több meleget tárol el, és fokozza az olvadást. 

Rovatok