Index Vakbarát Hírportál

Brutális viking fejszét találtak

2016. július 22., péntek 12:04

Az egyik legnagyobb viking harci fejszét találták meg dán régészek egy 10. századi sírban, amit egy autópálya építésekor tártak fel. A Silkeborg Múzeumban kiállított fejsze a vikingek legfélelmetesebb fegyvere volt.

Ez a konkrét példány sokkal nagyobb és nehezebb a többinél, valószínűleg hosszú nyéllel is csak két kézzel lehetett a magasba emelni - mondta Kirsten Nellemann Nielsen, az ásatás vezetője.

Semmilyen felirat vagy dísz nem volt a fejszén, ami arra utal, hogy nem bemutató darab volt, hanem tényleg gyilkolásra használták. A sírban eltemetett férfi mellett nem volt semmi más a fejszéjén kívül, tehát egyértelműen harcosként azonosította magát. Egy mellette lévő másik sírban viszont volt egy nő is, akinek a ruhájában arany és ezüst szálakat találtak.

Azt nem tudni, hogy a két halott milyen viszonyban volt egymással, egy házaspár, vagy esetleg testvérek voltak-e, ugyanakkor minden jel arra utal, hogy a környéken a társadalmi ranglétra előkelő helyén álltak.

Nemzetközi kapcsolataik is lehettek, ugyanis egy közeli sírban, ahol egy másik nő volt eltemetve, találtak két ezüstérmét, amelyek a Közel-Kelet térségéből származnak.

Rovatok