Index Vakbarát Hírportál

Totális tévedés, amit a zuzmókról tanultunk

2016. július 22., péntek 16:51

Készülhetünk a biológia-tankönyvek bezúzására, mert a zuzmókról írt fejezet nem igazán fedi a valóságot. Eddig azt tanultuk, hogy a zuzmó egy gomba és egy fotoszintetizáló alga vagy baktérium szimbiózisát jelenti. Ebben a párosban az alga vagy a baktérium szállítja az energiát a fotoszintézis által, míg a gomba biztosítja a szervezet struktúráját, valamint felszívja a tápanyagokat és a vizet.  

Genetikai elemzéssel kiderült, hogy a szimbiózis valójában egy édes hármas, amibe még egy gombafaj beszállt partnerként.

A zuzmófajok ötvenkét nemzetségében, hat kontinensen kimutatták a bazídiumos gombák közé tartozó élesztőgombafajt, amely ez alapján igencsak elterjedt tagja lehet a szimbiózisnak. A molekuláris kormeghatározás alapján ez nem új jelenség, a harmadik tag a kezdetek óta benne van a buliban.

Hogy százötven éven át miért nem jöttek rá erre, azt nagyon jól megmagyarázzák a zuzmókutatás alapvető kihívásai. Az elemzéseket vezető Toby Spribille, a grazi egyetem zuzmószakértője szerint laboratóriumban nagyjából lehetetlen reprodukálni a szimbiózis kialakulásához szükséges körülményeket. A kolóniák a természetben is nagyon lassan növekednek.

Most azt kutatják a tudósok, hogy a második gombafajnak pontosan milyen szerepe van a szimbiózisban. A felfedezésnek hála a zuzmók mesterséges előállítása is egyszerűbbé válhat, hiszen most már tudják, hogy három összetevő kell hozzá.

Rovatok