Index Vakbarát Hírportál

Többmillió éves kengurufajokat fedeztek fel Ausztráliában

2016. július 26., kedd 16:41

Két új, eddig nem ismert kengurufajt fedeztek fel Ausztráliában, Queensland állam északnyugati részén, írja a Daily Mail. A 24 és 18 millió évvel ezelőtt élt kenguruk a Gumardee springae és Gumardee richi névre hallgatnak, és a patkánykenguruk családjába tartozó Bettongia és Potorous nemek képviselőivel állnak rokonságban. 

A riversleighi őslénylelőhelyen talált két kihalt faj egyedei ma élő rokonaikhoz hasonlóan szintén hosszú előzápfogakkal rendelkeztek, viszont sokkal nagyobb termetűek lehettek, és agyaraik is voltak. A róluk szóló tanulmány Victoria állam múzeumának gondozásában jelent meg egy másikkal együtt, amelyben az ősi kenguruk étrendjéről és mozgásáról van szó.

A második tanulmányban többek között az szerepel, hogy ezek a kenguruk ma élő társaiktól eltérően nem fűvel, hanem levelekkel táplálkoztak, sőt néhányan közülük mindenevők voltak. Ebből az írásból az is kiderült, hogy a korábbi vélekedéssel ellentétben az agyarral rendelkező kenguruk is tudtak ugrálni, sőt néhányan fára is másztak. Ez azért jelentős, mert azt mutatja, a kenguruk legalább kétszer kifejlesztették evolúciójuk során a fára mászás képességét, amely tulajdonságokat viszonylag kevesen ismerik. 

Idén már korábban is találtak addig nem ismert kengurufajokat ezen a lelőhelyen, ezek 23 millió évvel ezelőtt éltek, és ugrálás helyett mind a négy végtagjukat használva közlekedtek a földön.

Rovatok