Index Vakbarát Hírportál

Zöld hab bugyborékolt elő egy amerikai utcában

2016. július 26., kedd 07:03

Furcsa dolgok történnek mostanában az USA Utah államában: nem elég, hogy az állam legnagyobb tava csúnyán elalgásodott, még az egyik kisváros utcáin is elkezdett felbugyogni valami zöld hab a csatornaszemekből.

A Salt Lake Citytől 32 kilométerre lévő Bluffdale egyik utcáján még múlt csütörtökön jelent meg a furcsa színű hab. A város köztisztasági felelősei először arra gondoltak, hogy a Utah-tavat is érintő algásodás állhat a háttérben, de az állami egészségügyi hivatal képviselői szerint sokkal valószínűbb, hogy a csatorna tisztítási munkálatai közben használt szer habosodott fel ennyire. Donna Spangler, Utah állam köztisztasági hivatalának kommunikációs vezetője szerint a hab leginkább a szappan habjához hasonlítható. A csatorna ugyanakkor összeköttetésben áll a Utah-tóval, bár közvetve, egy folyón át. A tóban az alacsony vízállás, a magas hőmérséklet és a foszfortartalom miatt szaporodtak el az algák, a jelenség csúcsán a tó felületének 90 százalékát elfedték.

A legérdekesebb azonban, hogy a három tényező közül egyre van hatása a környéken élőknek is, a tó vízébe érkező foszfor nyolcvan százaléka a városok szennyvízéből származik, vagyis az emberi tevékenység nagyítja fel drámaian az amúgy természetes módon megjelenő algák hatását.

A megoldás természetesen nem a városok lakosságának ritkítása, hanem a szennyvízkezelő rendszerek fejlesztése lenne. Ez drága dolog, de ahogy a környékbeli szakértők mondják, a melegedő éghajlat miatt egyre gyakrabban fordulnak majd elő ehhez hasonló jelenségek, így hosszabb távon is megérné a befektetés.

Rovatok