Index Vakbarát Hírportál

A tengelic a 2017-es év madara

2016. július 27., szerda 17:15

Lezárult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazása 2017 év madaráról. A legtöbb szavazat a tengelicre érkezett, ezért a civil szervezet ennek a madárnak és élőhelyének a védelmével foglalkozik majd kiemelten jövőre – írják közleményükben.

Idén különösen nehéz volt a végső eredmény előrejelzése, mivel mindhárom jelölt közismert és közkedvelt. Ezt jelzi a nagy számú, 12 523 szavazat is, amely a tavalyi részvétel több mint háromszorosa. A tengelic azért így is magabiztos győzelmet aratott:

  1. tengelic – 5 445 (43,5 százalék)
  2. erdei fülesbagoly – 4 446 (35,5 százalék)
  3.  házi veréb – 2 632 (21,0 százalék)

Az MME által 1979-ben elindított Év madara program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok és élőhelyük társadalmi szintű bemutatása, amelyek védelmében a lakosság egészének fontos szerepe van.  Az év hátra lévő időszakában az MME szakmai stábja elkészíti a fajt bemutató anyagokat, illetve kidolgozza azokat az ajánlásokat, amikkel a lakosság, a közterületi zöldfelületeket kezelő állami és önkormányzati szervezetek, cégek segíthetik a fészkelőállomány védelmét,  különösen a lakott területeken.

A tengelic

A 2017 év madara címet elnyerő tengelic Magyarország és a kontinens egyik legszínesebb pintyféléje. Sík és dombvidéken egyaránt előfordul, a települési kertek, parkok, fasorok gyakori költőfaja. Vékony növényi szálakból álló, szőrrel és a nyárfa termésszőreivel bélelt fészkét fák, magasabb bokrok lombkoronájának szélére építi. Évente két-három fészekaljat is nevel, alkalmanként 4-5 tojást rak. Szinte mindig csapatosan látni, a madáretetők gyakori vendége. Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal egészíti ki.

Rovatok