Index Vakbarát Hírportál

Visszatért Migaloo, a világ leghíresebb fehér bálnája

2016. július 27., szerda 16:24

Ausztrália partjainál bukkant fel kedden Migaloo, az albínó hosszúszárnyú bálna. A keleti partnál, Byron Bay közelében fényképezték le, ahogy épp a déli sark felől tartott észak felé, melegebb vizek irányába. 

Migaloo a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb bálnája, saját weboldala, Facebook-profilja és Twitter-fiókja is van. Először 1991-ben fedezték fel, szintén Ausztráliánál, akkor 3-5 éves lehetett, és a világ első és akkor még egyetlen ismert albínó hosszúszárnyú bálnájának számított. A neve bennszülött nyelven azt jelenti, "fehér barát". 2004-ben azt is sikerült megállapítani, hogy hím.

Közvetlenül a bálna friss észlelése után heves vita alakult ki a szakértők között, hogy tényleg Migaloo bukkant-e fel újra. Volt, aki szerint a most látott bálna csak 8-9 méter lehetett, vagyis kisebb, mint a 10-11 méteres Migaloo, és valójában egy Migaloo Fiaként emlegetett másik fehér bálnáról van szó, de más kutatók azt is vitatják, hogy egyáltalán létezik-e ez a másik bálna, és már az első képek alapján egyértelműen kijelentették, hogy Migaloo az. Mostanra pedig már bebizonyosodott, hogy tényleg Migaloo bukkant fel újra.

Rovatok