Index Vakbarát Hírportál

Genetikai zsákutcába ért az angol bulldog

2016. július 29., péntek 16:45

Vajon mit érdemelnének azok, akik tevékenységükkel vagy pénzügyi támogatásukkal egy élőlény génjeit addig módosítgatják, amíg az átlagélettartama feleannyira csökken, mint a fajtársaié, és emellett még az egészsége is fokozottan hajlamos is lesz az alábbiakra:

Ezeket a szörnyűségeket az angol bulldogok tenyésztői és tulajdonosai teszik meg, illetve segítik elő, pusztán azért, hogy létezzen egy furcsa kinézetű kutyafaj.

A bizarr genetikai kísérletezés mára zsákutcába futott. A Kaliforniai Egyetem állategészségügyi kutatói 102 állat vizsgálatával megállapították, hogy az angol bulldogok beszűkült genetikai állománya nagyon megnehezíti, de az is lehet, hogy megoldhatatlanná teszik a fajta megújítását, javítását.

A tanulmány vezető szerzője, Niels Pedersen azt mondja, hogy a bulldogok népszerűsége nem igazolhatja mindazt a szenvedést, amit az állatoknak el kell viselniük, és sajnos genetikai módszerekkel már nem lehet javítani az állapotukon. 1835-ben csupán 68 egyeddel vágtak bele a bulldogtenyésztésbe, tehát elég szűk volt a fajta genetikai állománya. A tudós szerint az sem segít, ha eltávolítják az egészségügyi problémákat okozó mutációkat, mert ezzel is csak csökkentenék a fajta genetikai változatosságát.

Svájci tenyésztők is felismerték a problémás helyzetet, és az angol bulldogot elkezdték párosítani a nemrég létrehozott amerikai Olde English Bulldogge nevű fajtával, hátha javul az egyedek egészségi állapota.

Rovatok