Index Vakbarát Hírportál

Megdőlt a magassági lemezjátszózás világrekordja

2016. augusztus 2., kedd 16:20

A Third Man Records vezetője, a White Stripes egykori frontembere, gitárvirtuóz és zseni – csak néhány jelző és foglalkozás, amivel Jack White munkássága és jelentősége leírható. White korábban már megdöntötte a lemezkiadás gyorsasági rekordját, és most egy új műfajban, a magassági lemezjátszózásban is világcsúcsot döntött.

I Just Don't Know What To Do With Myself

White a Students and Teachers in Near Space szakértőivel közreműködve látott hozzá a rekorddöntéshez. A Third Man Recordsnál készítettek egy speciális hanglemezt, amin a tudomány himnusza, az A Glorious Dawn volt hallható; a dalhoz Carl Sagan hangmintáit is rögzítették. A lemezt egy egy meteorológiai léggömbbel juttatták fel a sztratoszférába.

Party of Special Things To Do

Persze, ez nem ment egyik hónapról a másikra - az előkészületek csaknem három évig tartottak. Strapabíró anyagokra, új berendezésekre és extrém körülményekre kellett felkészülniük: szélsőséges hőmérsékletre, ritkuló légkörre és kiszámíthatatlan manőverekre.

Az Icarus Craft nevű léghajón egy speciális lemezjátszót használtak, hogy kibírják az utazás feltételeit. A lemezjátszók igen érzékeny berendezések: kényesek a beállításra, vízszintes felületre kell őket fektetni, gondosan be kell állítani a tűnyomást és az antiskatinget.

The Hardest Button to Button

Lemezjátszózáshoz egy léghajó fedélzete maga a pokol - nem csoda, hogy speciális eszközökre volt szükség. A hangszedőt és a tűt különleges ötvözetekből készítették, illetve beépítettek a lejátszóba egy olyan mechanikát, ami leállította a motort, ha a lejátszás akadozni kezdett. A tervezők a hanglemezt is arannyal vonták be, hogy megóvják a hőtől, mivel a lemezgyártáshoz használt vinil 70 Celsius-fokon már megolvad.

300 M.P.H. Torrential Outpour Blues

A léghajó végül 94 413 láb, azaz 28,7 kilométer magasságba emelkedett; ezzel a manőverrel a Carl Sagan hangját tartalmazó lemez jutott a legmagasabbra a Földtől. Csak azért nem ez lett az első, az űrben lejátszott lemez, mert az Icarus Craft nem lépte át a Kármán-vonalat, a világűr 100 kilométer magasságban húzódó határát.

A léghajó ballonja végül szétdurrant a nyomáscsökkenés miatt, de gondolára ejtőernyőt szereltek, így biztonságban landolt a földön. A lemez még akkor is forgott.

Rovatok