Index Vakbarát Hírportál

Videón a világ legnagyobb csontos hala

2016. augusztus 2., kedd 18:12

Viszonylag gyakran találkoznak a kutatók a hatalmas korongra emlékeztető holdhallal (Mola mola ), a világ legnagyobb csontos halával, mégis elég keveset tudnak róla, ezért minden róla készült felvételnek nagy jelentősége ven. Főleg medúzákkal táplálkozik, de a növekedése, a párosodási szokásai és a vonulási útvonalai nem igazán ismertek. 

Az ovális állat általában 2 méteresre és 1 tonnásra nő meg, a legnagyobb példányai azonban 3-4 méteresek és több mint 2 tonnát nyomnak. Az ember azt gondolná, hogy egy ilyen furcsa formájú és alakú állatnak gondjai lehetnek az úszással, hiszen még a hiányzó farokúszóját is csak egy porcos kerek képződmény helyettesíti, de a holdhal ennek ellenére is jól mozog, és ki tud ugrani a vízből a levegőre.

Holy Mola mola! Our control room erupted in excitement as this slow-swimming saucer buzzed our ROV yesterday. pic.twitter.com/Gxa2VOoahv

— E/V Nautilus (@EVNautilus) July 29, 2016

Most a Nautilus kutatóhajón dolgozó tudósok találkoztak egy gigantikus példánnyal, és a Twitteren tették közzé a róla készült videót.

Rovatok