Index Vakbarát Hírportál

Hogy élte túl az ember, aki 7600 méterről ugrott ejtőernyő nélkül?

2016. augusztus 3., szerda 20:45

Hogy lehet túlélni, ha kiugrunk egy mozgó repülőgépből? Először is jó, ha van alattunk egy védőháló, a fejünkön egy GPS koordinátákat elemző sisak, és az sem árt, ha a fizika alaptörvényeivel is tisztában vagyunk.

A profi ejtőernyős Luke Aikins az első ember, aki ejtőernyő nélkül ugrott ki egy nagy magasságban repülő gépből, és túlélte. Aikins 25 000 lábnyit, azaz 7600 métert zuhant. Az eseményt élőben közvetítette több tévétársaság; naná, elvégre annak hírértéke van, ha valaki egy gépből kiugorva löncshúsként végzi, pláne, ha élőben adják.

De Aikins nem halt bele az ugrásba, ugyanis egy 30×30 méteres hálóba csapódott, ami túlélhetővé csökkentette a becsapódás erejét. Adja magát a kérdés: hogy csinálta?

Célra tartás, légellenállás, rugalmasság

Egy ilyen manővernél általában az történik, hogy az ejtőernyős kiugrik a gépből, 190 kilométeres óránkénti sebességgel zuhanni kezd a talaj felé, majd 2500 lábbal, vagyis 760 méterre a talajtól kioldja az ejtőernyőjét. A hátralévő távon a légellenállás annyira lelassítja az ejtőernyőst, hogy sérülés nélkül földet érhet. De mi van, ha nincs ejtőernyő?

7620 méterről ugrott ejtőernyő nélkül egy hálóba

A fizikusokat és a profi ejtőernyősöket egyaránt lázba hozták a történtek, de nem mindenki volt ilyen lelkes. Michael Turoff, aki könyvet is írt az ejtőernyőzésről, megjegyezte: röhej, hogy valaki ilyen veszélyes mutatványra vállalkozott, mert ezek könnyen végződhetnek halálos balesettel.

Rovatok