Index Vakbarát Hírportál

A Holdra szállhat egy magáncég

2016. augusztus 3., szerda 16:23

Engedélyt kapott egy floridai székhelyű cég az amerikai kormánytól, hogy jövőre egy holdjáró robotot küldjön az űrbe. Ez az első eset, hogy egy magánvállalkozás felhatalmazást kapott a Föld légkörén kívüli misszióra. Mindeddig csak kormányügynökségek küldhettek űrhajót a Föld légkörén túlra – írja az MTI.

Az engedélyt az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) adta ki. A Moon Express nevű, Cape Canaveral-i cégnek adott engedély megteremti a jogi kereteket más hasonló üzleti célú űrexpedíciók számára a Holdat, a Marsot vagy az aszteroidákat illetően. 

A floridai cég egy bőrönd nagyságú robotot akar a Hold felszínére küldeni 2017-ben egy két hétig tartó, csak odaútra szóló misszióban. Az eszközzel tudományos kísérleteket végeznének, illetve leszállítanának némi emberi hamut, aztán álló- és mozgóképeket sugároznának a Földre.

A Moon Express példáját várhatóan más magánvállalkozások is követni fogják. Elon Musk, a Space Exploration Technologies alapítója és vezérigazgatója 2018-ban a Marsra akar űrhajót küldeni. Mások aszteroidákon szeretnének bányászatot folytatni, vagy tudományos laboratóriumokat, javító és szolgáltató műholdakat működtetnének az űrben.

Rovatok