Index Vakbarát Hírportál

Újra látták Nagyit, a 105 éves kardszárnyú delfint

2016. augusztus 8., hétfő 11:14

Észak-Amerika nyugati partvidékén, a kanadai-amerikai határ környékén lévő Salish-tengeren sikerült megfigyelni a világ egyik legidősebb ismert tengeri emlősét, az idén 105 éves kardszárnyú delfint.

Az állat a Granny, vagyis nagymama becenevet kapta korábban, hivatalosan ő a J2 jelű egyed. A szakemberek 1971 óta figyelik meg folyamatosan, akkor hatvanévesnek tippelték. Az, hogy most is él, komolyan megdöbbentette a kutatókat, hiszen a kardszárnyú delfinek általában 60-80 éves korukig élnek természetes körülmények között.

Az azonosítás egyértelmű, az állat hátuszonyán lévő foltok és a farokúszó félhold alakja miatt nincs nehéz dolguk a bálnafigyelőknek. A megfigyelések szerint Granny vezeti azokat a kardszárnyúakat, akikkel évek óta együtt figyelik meg. Naponta akár száz kilométernél is többet tesznek meg, így a rekorder állat élete során olyan sokat úszott már, hogy akár százszor is körbeúszhatta volna a Földet.

Az is érdekes kérdés, hogy honnan tudják, hogy Granny 1911-ben született, ha csak 1971-ben találkoztak vele először. A megoldás egyszerű: Grannyt egy másik példánnyal, Rufflesszel együtt figyelték meg először. Ruffles kapta a J1 kódot, Granny a J2-t. A méreteik alapján a kutatók annyit meg tudtak állapítani, hogy teljesen kifejlett, felnőtt példány mindkettő, vagyis legalább 20 évesek.

A szakemberek szerint Ruffles volt a fiatalabb, és a megfigyelt kapcsolat alapján anyáról és utódjáról van szó. Ha Ruffles 1971-ben legalább húszéves volt, akkor Granny legkorábban 1951-ben született. Azonban mivel azóta sem látták, hogy Granny újabb utódot hozott volna a világra, ezért több mint valószínű, hogy Ruffles Granny legutolsó elléséből származik. A nőstény kardszárnyúak 40 évesen hozzák világra utolsó utódjukat, vagyis ha Ruffles 1951-ben született, Granny 40 éves korában, Granny legkésőbb 1911-ben kellett, hogy szülessen.

Rovatok