Index Vakbarát Hírportál

Nyerésre állnak a tetvek

2016. augusztus 10., szerda 10:30

Most aztán vakarhatják a fejüket a tudósok az Egyesült Államokban, hogy miként nyújtsanak védelmet a fejtetű ellen, az ott élő egyedek többsége ugyanis genetikai mutációkkal vált ellenállóvá a bolti tetűirtó szerekkel szemben.

A vérszívó paraziták 48 vizsgált államból 42-ben átlagosan három genetikai mutációt hordoztak, és ezek miatt a népszerű tetűirtók hatástalanok velók szemben. John Clark, a Massachusetts Amherst Egyetem vegyésze pont azért vágott bele a tetűirtó mérgek kutatásába, mert egyre több ismerőse panaszkodott, hogy nem tudott megszabadulni a kellemetlen parazitától.

A tetű ellen használt mérgek izombénulást, és végül a rovat halálát okozza. Az állat dns-e azonban úgy módosult, hogy túlélje a gyilkos kezelést. Igazából semmi meglepő nincs abban, hogy a tetű ellenállóvá vált az ellene bevetett permetrinnel és piretrinnel szemben.  Ezeknek a szereknek ugyanis már több mint háromszáz rovarfaj ellenáll - mondta Clark.

Bár vannak olyan új szerek, amelyek elintézik ezeket az aljas vérszívóket, az ellenük vívott háborút még nem nyertük meg.

Rovatok