Index Vakbarát Hírportál

Egy óra alatt ötmillió fát ültetnének el Kenyában

2016. augusztus 11., csütörtök 11:09

Faültetési világrekordra készülnek Kenyában, ahol novemberben egy óra alatt 5 millió facsemetét akarnak elültetni az ország befásítása érdekében - írja az MTI. Most  Kenya területének csupán 2 százalékát borítja erdő, ami jóval elmarad a nemzetközi egyezmények által kívánatosnak tartott 10 százaléktól.

A helyzet csak tovább romolhat, mivel az emelkedő lakosságszám növeli az igényt a termőföld iránt

- hívta fel a figyelmet Judi Wakhungu környezetvédelmi miniszter szerdán Nairobiban, elindítva a Guinness-rekord akciót.

A nagyszabású faültetéssel akarnak alkalmazkodni a klímaváltozás következményeihez, szembeszegülni az elsivatagosodással, feljavítani a lepusztult ökológiai rendszereket és növelni a talaj vízmegtartó képességét.

A fásítási világrekordot a TreeVolution Fülöp-szigeteki civil szervezet tartja, ők 2014 szeptemberében 2,29 millió csemetét ültettek el egy óra alatt, 122 ezer ember részvételével.

A rekordállítási akció elindítása alkalmából bemutatták szerdán Nairobiban az Adopt-A-Tree facsemete-örökbefogási mobiltelefonos applikációt, amelynek segítségével darabonként 3,50 dollárért bárki finanszírozhatja valahol a világban egy facsemete elültetését, és nyomon követheti annak fejlődését.

A cél 2,5 milliárd fa elültetése 2020-ig.

Rovatok