Index Vakbarát Hírportál

Fellángolt az űrbéli aranyláz

2016. augusztus 12., péntek 16:57

Történelmet írhat a Deep Space Industries űripari vállalat 2020-ban, amikor űrszondát akar küldeni egy Föld mellett elszáguldó aszteroidára, kimondottan azzal a céllal, hogy felkészüljön az űrbéli bányászatra. A kaliforniai társaság a Prospector-1 űrszondával még nem hoz vissza nemesfémeket, csupán feltérképezi az aszteroida felszínét, és elemzi a szikla összetételét.

Nagyon érdekes a DSI üzleti terve, mert amikor már képes lesz bányászni az űrben, akkor sem rögtön nemesfémekre fog vadászni.

Hanem vízre.

A Földről nézve ez jó nagy marhaságnak tűnhet, mert jó sok víz van itt, csakhogy a DSI-nek erre az űrben van szüksége, és nagyon drága lenne a szállítás. A vállalat ugyanis kifejlesztett egy spéci, vízzel működő hajtóművet, amely szuperforró gőzzel hajtja előre az űrhajót. Azért akar vizet bányászni, mert ezzel ott helyben megoldaná az újratankolást, és nem kéne gyakran visszaröpködni a Földre.

Még nem döntötte el a DSI, hogy melyik aszteroidára szálljon le, de van néhány jelöltje. Ha a cég aszteroida-szakértői kiválasztották a legjobbat, akkor a Prospector-1 útnak indul felé. Még az űrszikla közelében is elvégeznek néhány elemzést a fedélzeti infravörös kamerákkal és egyéb műszerekkel, hogy felmérjék az aszteroidán lévő vízmennyiséget, mielőtt leszállnának rá.

Ha megtörtént a leszállás, ez lesz az első eset, hogy egy kereskedelmi vállalat eljut egy aszteroidára.

Rovatok