Index Vakbarát Hírportál

Gyermeket ölt a klímaváltozástól kiolvadt anthrax

2016. augusztus 12., péntek 13:27

Az északi sarkkörön fekvő Szalehard városban lépfenében hunyt el egy 12 éves fiú. Egyike volt annak a 72 nomád pásztornak, akiket kórházba szállítottak, miután a környezetükben tömegesen elkezdtek pusztulni a rénszarvasok.

A gyilkos kórokozó 75 év után csapott le újra.

Összesen öt felnőttben és két gyermekben azonosították a lépfenét okozó Bacillus anthracis baktériumot, és az orvosoknak keményen küzdeniük kellett az életükért. A lépfene általában fertőzött hús elfogyasztásával vagy érintésével terjed át az emberre, de előfordul olyan eset is, amikor belélegzik a baktériumot.

A fiatal fiú bélantraxban hunyt el, ennek láz, hasfájás, hasmenés és hányás a tünete. Korán elkezdett kezeléssel még megmenthető a beteg, bár ennek sincs túl nagy esélye. Sokkal nehezebben kezelhető a tüdőantrax, ennek a tünetei ugyanis az influenzára emlékeztetnek, és ha a fertőzött nem kap órákon belül antibiotikumot, akkor nincs esélye túlélni.

A környéken utoljára 1941-ben volt járvány, akkor több mint kétezer rénszarvas elpusztult és több tucat embert kellett evakuálni a környékről. A betegséget az oroszok szibériai pestisnek nevezték el még a 19. században. A mostani járvány kitörését a szakértők a klímaváltozáshoz kötik. Az antrax kórokozója ugyanis több száz évet át tud vészelni a fagyos talajban, csakhogy

az elmúlt hónapokban abnormálisan meleg volt az időjárás a régióban.

Temetők és állattetemek olvadhattak ki, és ezzel együtt az antrax is új esélyt kapott a terjedésre. Mivel a fagyos földet nehéz ásni, a nomádok koporsói nincsenek  túl mélyen, és a kórokozók könnyen a talajvízbe, onnan pedig az emberek és állatok szervezetébe kerülhetnek. 

(Borytókép: Sergey Anisimov / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok