Index Vakbarát Hírportál

Hat cég gyárthat lakásokat a Marsra

2016. augusztus 12., péntek 06:16

Az amerikai űrhivatal 2030-ban embert akar küldeni a Marsra, ehhez viszont nem lesz elég legyártani néhány szupererős rakétát meg egy hipermodern űrhajót. Azt is ki kell találni, hogy az odautazó emberek hol húzhatják meg magukat a vörös bolygón, amíg nem tudnak hazautazni.

A NASA hat amerikai céget választott ki arra, hogy fejlesszék ki az űrbéli lakóhelyek prototípusait, erre két évet kapnak. Az alább vállalatok vesznek részt a versenyben:

A Quechua sajnos nincs köztük, pedig nagyon vicces lenne, ha az űrhajósok két másodperc alatt felállítják a sátraikat, viszont lekésnék a hazafelé tartó járatot, mert képtelenek lennének összecsomagolni.

Az űrbéli lakóhelyek egyik legnagyobb úttörője a Bigelow, hiszen az általa kifejlesztett felfújható lakómodul elsőként kapta meg a NASA engedélyét, hogy a Nemzetközi Űrállomáson is kipróbálják. Május végén bocsátották fel a SpaceX rakétájával, és két éven át kering majd Föld körüli pályán, hogy leteszteljék a tartósságát a szélsőséges űrbéli időjárásban.

A Nanoracks elsősorban a pici műholdakat pályára állító eszközéről ismert, a texasi cégnek is van már egy ilyen eszköze az űrállomáson. Az Orbital ATK pedig egy kereskedelmi teherszállító modult fog átalakítani lakóhellyé.

Természetesen támogatást is kapnak a cégek a NASA-tól, összesen 65 millió dollárt, de ha szükséges, ennél akár többet is. Bár semmi sem garantálja, hogy a lakómodulok elkészülnek 2018-ra, ezek a magánvállalatok valószínűleg mindent megtesznek annak érdekében, hogy megkaparintsanak egy jól jövedelmező és hatalmas presztízzsel járó megrendelést, amit a tényleges Mars-utazáson való részvétel jelent majd.

Rovatok