Index Vakbarát Hírportál

200 madárpók jött elő a föld alól Angliában

2016. augusztus 15., hétfő 10:15

Kétszáz Montserrat-madárpók született egy brit állatkertben, és ez az első alkalom, hogy a faj fogságban szaporodott. Mondjuk meg is küzdöttek a dologért a gondozók.

A chesire-i Chester állatkertbe 2013-ba került nagyjából egy tucat példány, és pár év tanulmányozás után sikerült elérni, hogy az egyik nőstény összejöjjön egy hímmel. A dolog nem volt egyszerű, egyrészt a hím madárpókok jóval kevesebbet élnek, így nehéz összehozni őket a hosszabb életet élő, de lassabban ivaréretté váló nőstényekkel, másrészt rendszeresen előfordul, hogy a nőstény párzás helyett simán levadássza a prédának vélt hímet.

Arra viszont senki nem számított, hogy a teherbe esett Montserrat-nőstényt hirtelen elnyeli a föld, márpedig a gondozók pontosan ezt tapasztalták: a három megtermékenyített nőstény szőrén-szálán eltűnt. „Leássák magukat a földbe, és nem lehet tudni, hogy elpusztultak vagy jól vannak – hónapokon át fogalmunk sem volt, mi történik” – mondta Gerardo Garcia, az állatkert pókprogramjának vezetője.

Aztán hirtelen kis pókok kezdek előmászni a föld alól. A gondozók egyelőre különválasztva tartják őket, apró legyekkel etetik az éhesnek tűnő példányokat. Ha megnőnek, tücsköket kapnak, de ez egyelőre veszélyes lenne, valószínűleg a tücsök nyerné a csatát.

Rovatok