Index Vakbarát Hírportál

Soha nem fejezték be Superhenge építését

2016. augusztus 15., hétfő 16:19

Hatalmas fagerendákból készült kört találtak Stonehenge könyékén, és erről sem tudják, ki építhette és miért. A felfedezés egy tavalyi kutatás része. Nagyjából egy éve jelentették be, hogy óriási építményt találtak 3,2 kilométerre Stonehenge-től. Nagyjából a Stonehenge ötszörösére tippelték kör méretét.

Akkoriban azt hitték, hogy kilencven monolit fekszik a föld alatt, a Durrington Walls nevű újkőkori település mellett. Superhenge-nek nevezték el az építményt.

A további kutatások azonban azt mutatták, hogy nem kőből, hanem gerendákból készült Superhenge. Ráadásul valamiért sietve rombolták le még az elkészülte előtt. A régészek még mindig sötétben tapogatóznak, de azt gondolják, hogy a hely valamilyen vallási és politikai összetűzés áldozata lehetett még építésének idején, 4500 évvel ezelőtt.

Superhenge felfedezése modern eszközökkel történt, geofizikai kutatások ötszáz méter átmérőjű körépítményt talált. Elsőre eltemetett monolitoknak tűntek, de az ásatásoknál csak hatalmas gödröket találtak a régészek. Kiderült, hogy 120 nagy gödröt ástak óriás gerendáknak.

Eddig két gödröt tártak fel és meg is találták a gerendák helyét is. A kört azonban soha nem fejezték be, valamilyen oknál fogva még az építkezés vége előtt kirángatták a gerendákat a gödrökből és azokat törmelékkel töltötték fel. Mintha az új uralkodók el akarták volna tüntetni a régi rendszer minden nyomát.

Több kutatás kell ahhoz, hogy minden kérdésre választ kapjunk, ha kapunk egyáltalán valaha. De az már most nyilvánvaló, hogy a területnek jóval izgalmasabb és összetettebb a történelme, mint ahogy azt eddig gondolták.

Rovatok