Index Vakbarát Hírportál

A kutatók rákos rejtekben sétálhatnak

2016. augusztus 16., kedd 13:34

Évtizedekig mikroszkóppal vizsgálták a kutatók a rákos sejteket. Most azonban egy teljesen új módszerrel akár a sejt belsejébe is ellátogathatnak. Persze csak virtuálisan, a University of New South Wales kutatólaborjának, a 3D Visualisation Aesthetics Lab a megoldásával.

Az adatokat nagyfelbontású elektromikroszkópokból szedték ki és CGI-ben jártas szakemberek készítették el a rákos sejtelek virtuális valóságban. John McGhee vezette a csapatot, amely megalkotta a szoftvert.

A Unity nevű platformot használták, amellyel egyébként videojátékokban készítenek 3D animációkat, színeket, fényeket és egyéb hatásokat tudnak hozzáadni az amúgy színtelen sejtek képéhez.

A VR headsetet felvéve a kutatók egy petricsészében találják magukat és meg tudják vizsgálni a körülöttük lévő sejteket. Kézi kontrollereket is használhatnak az irányításhoz.

A Sydneyben lévő St.Vincent kórházban már használnak hasonló technikát például az agyvérzéses betegeknél. Amikor a beteggel a virtuális valóságban végigmennek a vérsejtekkel az egész agyvérzés folyamatán, akkor értik meg igazán a páciensek, hogy mi történt velük. Steven Faux, a kórház igazgatója rendkívülinek nevezte a hatást a betegekre, mert egy agyvérzés után gyakran zavartak a betegek, de ez segít nekik túllendülni a történteken.

Rovatok