Index Vakbarát Hírportál

Ez lehet a legerősebb hurrikánszezon Sandy óta

2016. augusztus 16., kedd 12:18

Az amerikai hurrikánszezon lassan csúcsához közeledik. Az amerikai óceán- és légkörkutató intézet (NOAA) intézet a szokottnál erősebbek lehetnek a hurrikánok a térségben. Talán a legerősebb a Sandy óta, amely 2012-ben csapott le Észak-Amerikára.

A NOAA előrejelző intézete azért adott ki figyelmeztetést, mert egyes körülmények arra utalnak, hogy aktívabb lehet a hurrikánszezon idén. Nagyjából 70 százalék az esély arra, hogy olyan viharok alakuljanak ki, amelynek nevet is adnak, ebből 5-8 alakulhat hurrikánná. Igazán erős hurrikánná ezekből 2-4 alakulhat.

Az idei évre tervezett nevek:

Alex, Bonnie, Colin, Danielle, Earl, Fiona, Gaston, Hermine, Ian, Julia, Karl, Lisa, Matthew, Nicole, Otto, Paula, Richard, Shary, Tobias, Virgine, Walter.

A korábbi előrejelzések 10-16 vihart jeleztek előre az idei évre, 1-4 igazán erős hurrikánnal. Nem tűnik nagy változásnak, de ha azt nézzük, hogy a Sandy csak egy volt a sok hurrikán közül, amely nagy pusztítást okozott, akkor komolynak tűnik a figyelmeztetés.

A Sandy 2012-ben csapott le, 147 ember halálát okozta, 650 ezer házat rombolt le és a vihar alatt 8,5 millióan maradtak áram nélkül. Azóta nem volt kiemelkedően aktív hurrikánszezon, sőt, az átlagosnál alacsonyabb volt az aktivitás az elmúlt években.

Idén már kialakultak olyan trópusi viharok, amelyeknek nevet is adtak, például Bonnie Dél-Karolinában, Colin Nyugat-Floridában, Danielle Mexikó keleti részén és Earl Belize-ben és Mexikóban.

Rovatok