Index Vakbarát Hírportál

Robotpolipot építettek hajlékony karokkal

2016. augusztus 16., kedd 18:55

Jó hír azoknak, akik szeretnek rémüldözni. A kutatók olyan robotok fejlesztettek, amely képes úszni a víz alatt, befurakszik két kő közé és még meg is fogja a tárgyakat karjaival. Pont mint egy polip.

Testének felületét puha anyag borítja, nem kemény fém vagy műanyag, ahogy azt megszokhattuk. A nyolckarú robotot az olaszországi Pisában lévő BioRobotics Institute at Scuola Superiore Sant'Anna kutatói készítették.

A robotot 2009-ben kezdték el fejleszteni, látható, hogy nem volt egyszerű eljutni erre a szintre, amikor egy jól működő példányt tudtak bemutatni a világnak. A robotot a Földközi tengerben próbálták ki.

A nyolckarú robotpolip nem csak külsejében hasonlít az igazi polipokra, hanem mozgásában is kísérteties a hasonlóság. A tengerben magába szívta a vizet, majd kilökte azt magából, hogy gyorsabban haladjon. Mind a nyolc lábát használta a sziklákon mászáshoz és a tengerfenék átkutatásához. Bármilyen irányban tudja mozgatni karjait, azok meg is tapadnak a tárgyakon, köveken vagy emberi testrészeken.

A kutatásban részt vevő Cecilia Laschi professzor szerint a fejlesztés legnehezebb része a karokat mozgató izmok létrehozása volt. Sok módszert próbáltak ki, de végül a legegyszerűbbnél maradtak, szilikonnal borított vezetékek adták a mozgatóizmokat.

Rovatok