Index Vakbarát Hírportál

Feltérképezték a banánt veszélyeztető gomba genetikai kódját

2016. augusztus 17., szerda 14:06

A kutatók megfejtették azoknak a gombáknak a genetikai kódját, amelyek a banánokat fenyegetik és valami aggasztót találtak. Három gombafajról van szó, amelyek olyan pontra értek, hogy akár 5-10 éven belül kipusztíthatják a bolygóról a gyümölcsöt.

Már korábban is hallottunk olyan figyelmeztetéseket, hogy a banán veszélyben van, mert nagyon sérülékeny növényekről van szó. De hogy ilyen rövid időn belül kipusztuljon a növény, igazán rémisztő fejlemény.

De még nem kell elképzelni a banánmentes világot, mint írtuk, a kutatóknak már ismerik a gombák genetikai szekvenciáját, így jó esélyük van arra, hogy megmentik sokak kedvenc gyümölcsét.

A University of California kutatói a Sigatoka nevű betegség okozóit vizsgálták. Ezt három gombafaj okozza, a betegség pedig évi negyven százalékkal csökkenti a banánültetvények méretét. El sem tudjuk képzelni, mennyi gyümölcs pusztul el így.

Kiderült, hogy a gomba már olyan veszélyes, hogy nem csupán a banán immunrendszerét, hanem anyagcseréjét is veszélyezteti.

A banánültetvények kipusztulása nem annyira földtől elrugaszkodott gondolat, az 1950-es években a Gros Michel-típusú banánt szinte teljesen kiirtotta a panama betegség nevű gombás fertőzés. Ekkor jött el a ma elterjedt Cavendish banán ideje, a ma boltokban kapható banánok ugyanis mind ehhez a fajhoz tartoznak.

Most a Cavendish van veszélyben, leginkább azért, mert a banánt nem magról szaporítják, genetikailag csaknem teljesen azonosak. AZ összes Cavendish banán egy tőről ered, így ha a gomba egyet el tud pusztítani, az összeset is el tudja.

Mi lehet a megoldás? A legegyszerűbb, ha új banánfajt fejlesztenek ki. Erre voltak és vannak is próbálkozások, de egyelőre egyik sem képes elérni a Cavendish ellenállóságát és népszerűségét.

A másik megoldás, hogy a kutatók megpróbálják felhasználni a genetikai kódot, hogy magát a Cavendisht módosítsák, hogy ellenállóbbá tegyék a Sigatoka betegséggel szemben. Esetleg új gombát tenyészthetnek ki, amely megakadályozza a Sigatokát okozó gomba terjedését.

Rovatok