Index Vakbarát Hírportál

Szúnyog terjeszti a zikavírust Floridában

2016. augusztus 19., péntek 12:59

Maiamiban megtalálták az első olyan zikavírusos eseteket, amelyeket valószínűleg szúnyog okozott, és a betegek nem külföldön fertőződtek meg. A hatóságok már arra figyelmeztetik a terhes nőket, hogy ne utazzanak az Egyesült Államok azon részére.

A zikavírust hozzák összefüggésbe a kisfejűségnek nevezett rendellenességgel, Brazíliában az elmúlt egy évben több mint 1800 kisbaba született így.

A szakértők már régóta arra figyelmeztetnek, hogy az olyan meleg időjárású területeken, mint Florida, megjelenhetnek a vírust hordozó szúnyogok. Július végén jelentették is az első ilyen esetet, a floridai Miami-Dade és Broward megyékben regisztráltak négy esetet.

Csütörtökön a hatóságok már több esetről beszéltek, de még nem árulják el, hogy pontosan mely megyék érintettek. Ezt valószínűleg holnap teszik meg. Az érintett terület megnevezése azért nagyon fontos, mert Miami Beach fontos turistaközpont, rengeteg amerikai utazik ide és igencsak visszaesne a turizmus, ha összefüggésbe hoznák a zikavírussal. Nem véletlen, hogy a terület polgármestere sietve igyekezett leszögezni, hogy Miami Beachen senki nem talált még zikával fertőzött beteget.

Rovatok