Index Vakbarát Hírportál

A NASA eladná a Nemzetközi Űrállomást

2016. augusztus 22., hétfő 09:24

A NASA eladná a Nemzetközi Űrállomást egy magáncégnek a 2020-as évek közepére – írja a Zdnet. Az amerikai űrügynökség a Mars-utazás terveivel együtt jelentette be ezt a lépést. Az eladás tervét Bill Hill, a NASA Exploration Systems Development tisztségviselője jelentette be.

A NASA a 2030-as években küldene embereket a Marsra, ami egyelőre ott tart, hogy a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén megfigyelik az űr hatásait az emberekre, ami bőven nem ugyanaz, mint a mély űri űrutazás. A költségvetés sincs még meg teljesen: egyelőre csak 2024-ig van pénz a programra. Viszont azután is folytatnák a kutatást, hogy a kormányzati támogatás már nincs, ezért magáncéget keresnek az üzemeltetésre. 

Egyelőre nem tiszta, hogy egy magáncég hogyan veheti át a Nemzetközi Űrállomás tulajdonjogát, hiszen az tényleg nemzetközi, nemcsak a NASA projektje: részt vett benne az amerikai mellett az orosz, japán, kanadai és európai űrügynökség is, mindannyiuk milliárdokat költött rá, dollárban. 

Addig is a NASA már elmozdult ebbe az irányba: az űrhajósok a héten kezdték el felszerelni azt az új dokkolórendszert, amivel a jövőben a Boeing és a SpaceX emberes küldetéseinek űrhajói csatlakozhatnak az állomáshoz.

Rovatok