Index Vakbarát Hírportál

A bogarak már 20 millió éve is csinálták

2016. augusztus 23., kedd 16:33

Először találtak olyan fosszilis bizonyítékot a szakemberek, amely azt mutatja, hogy egyes bogarak már 20 millió évvel ezelőtt is foglalkoztak orchideabeporzással – írja az MTI. Az Oregoni Állami Egyetem munkatársaként dolgozó ifjabb George Poinar az American Entomologist című folyóiratban közölt tanulmányában számolt be két ősi borostyánkőről, amelyek virágporban megmártózott bogarakat rejtenek magukban – írta a phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

„A tanulmányom szerint a bogarak jóval fontosabb szerepet játszhatnak az orchideák beporzásában, mint azt eddig gondoltuk, és ezt a tevékenységüket már csaknem húszmillió évvel ezelőtt is űzték" - mondta a szakember.

A ma élő bogarak egy része nektárért keresi fel az orchideákat, de a kutatók egészen mostanáig nem találtak olyan fosszilis bizonyítékot, amely azt mutatta volna, hogy ezek az ízeltlábúak már a régen is foglalkoztak orchideabeporzással.

A borostyánkövek egyike, amelyet a Dominikai Köztársaságban találtak, az ormányosbogár-félék (curculionidae) egyik alcsaládjának egy tagját rejti magában. Ennek a bogárnak orchideából származó pollináriumot, azaz virágportömeget azonosítottak a torrészén.

A Mexikóban feltárt másik borostyánkő a ptilodactylidae család egy tagját őrizte meg a jelenkornak. A bogár szájrészén ugyancsak pollináriumot találtak. A dominikai borostyánkőben talált bogár 20-45 millió, a mexikói leletben lévő példány 22-26 millió évvel ezelőttről származhat.

A szakember szerint a mostani felfedezést még különlegesebbé teszi, hogy az ősi ormányosbogár-féle ma élő rokonait, illetve a ptilodactylidae család ősi tagjának leszármazottait sem kapták még rajta pollináriumszállításon.

Poinar szerint ennek az lehet az oka, hogy keveset tudni ezeknek a bogaraknak a viselkedéséről. A kutató szerint éppen ezért folytatni kell ezeknek és a hozzájuk hasonló bogaraknak a tanulmányozását.

Rovatok