Index Vakbarát Hírportál

Kihalt oroszlánfajt neveztek el David Attenborough-ról

2016. augusztus 24., szerda 14:29

David Attenborough brit természettudós és dokumentumfilmes nevét kapta egy újonnan felfedezett, kölyökmacska-méretű oroszlánfaj, amely 18 millió évvel ezelőtt élt az ausztrál dzsungelekben – írja az MTI. A fajt az Új-dél-walesi Egyetem (UNSW) kutatócsoportja fedezte fel, közleményük szerint az apró erszényes oroszlán maradványaira a Queensland északnyugati részén található Riversleigh lelőhelyen bukkantak rá.

A tudósok a fajt Microleo attenboroughinak nevezték el, utalva az állat kis méretére, valamint a David Attenborough-ra, aki a Föld négy legfontosabb őskövület-lelőhelyének nevezve a világörökség részét képező Riversleigh-t.

„A Microleo attenboroughi leginkább egy aranyos, ám harcias családi cicára hasonlított" - fogalmazott Anna Gillespie, a kutatócsoport vezetője. A mintegy 600 gramm súlyú állat mérete alapján a gyűrűsfarkú erszényeshez, más néven a gyűrűsfarkú oposszumhoz állt közel.

A tudósok szerint a Microleo attenboroughi jóval kisebb lehetett a többi, szintén kihalt erszényesoroszlán-félénél, amelyek közé az ismertebb és fiatalabb, oroszlánméretű Thylacoleo carnifex is tartozott.

Rovatok