Index Vakbarát Hírportál

Látványos katasztrófát fotóztak egy üstökös felszínén

2016. augusztus 26., péntek 10:29

Valószínűleg földcsuszamlás okozta fényvillanásokat figyelt meg az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondája a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös felszínén – írja az MTI. A műhold február 19-én rögzítette a különös jelenséget, amely hőmérséklet-emelkedéssel, valamint az üstökösből kiáramló por, gáz és plazma mennyiségének megnövekedésével járt együtt.

A németországi Heidelbergben működő Max-Planck Magfizikai Kutatóintézet szakértője, Eberhard Grün elmondta, a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a villanásokért az üstökös felszínén bekövetkezett földcsuszamlás a felelős. A villanásokat a földmozgás következtében felverődött porrészecskékről visszatükröződő fény okozhatta.

A Rosetta küldetése szeptember 30-án ért véget, több mint két évvel azután, hogy pályára állt az üstökös körül. A műhold becsapódó landolást fog végrehajtani az égitest felszínén. Az űrszonda júliusban mondott végleg búcsút az üstökös felszínén lévő Philae leszállóegységnek, amikor megszakította a kommunikációs kapcsolatot a robottal.

A Rosetta kutatásai a 4,6 milliárd éve keletkezett Naprendszer kezdeti időszakáról és az üstökösökről igyekeznek új információkat szerezni.

Rovatok