Index Vakbarát Hírportál

Tudja, milyen undorító dolgokat vesz a szájába?

2016. augusztus 27., szombat 20:26

Az alkoholos italok gyártásához gombákat használunk, az ételeink tele vannak savakkal és lúgokkal, az üdítőkben rozsdaoldó foszforsav lapul, az ételszínezékek potenciális rákkeltők, és a lazac sem a sok megevett ráktól olyan szép rózsaszín. De félnünk kell a vegyszerektől, mikrobáktól és baktériumoktól? Szó sincs róla. Egyes adalékanyagoknak és ízfokozóknak megvannak a fogyasztási kockázatai, de a vegyszerek sokkal gyakoribbak a táplálkozásban, mint gondolnánk.

Egymillió forrásból ömlik ránk, hogy egyes ételek tele vannak V-E-G-Y-S-Z-E-R-E-K-K-E-L. Rémisztően hangzik, ugye? Naná, a szövegkörnyezetből kiragadva még egy Bayer Zsolt-idézet is lehet lovagkereszt-kompatibilis. Ha a riogatók egy kicsit rájátszanak az átlagfogyasztó kémiai és biológiai analfabetizmusára, a vegyszer, a gomba és a baktérium szavak olyan ijesztően csengenek, mint a kénsav, a patkányméreg vagy a Zyklon–B.

A bioélelmiszerek gyártói és forgalmazói persze nem fogják hetedikes kémiakönyvekkel felvilágosítani a vásárlókat, amíg másfélszeres áron eladhatják nekik a natúr trágyával kezelt krumplit meg a bioretket. De tágan értelmezve szinte mindent lehet vegyszernek nevezni. Például a nátrium-klorid nevű vegyületet (ami a konyhasó) vagy a dihidrogén-monoxidot (víz) is, ezek mégis nélkülözhetetlen elemei az életben maradásnak.

Maga a főzés is egy kémiai folyamat. A hőkezelés, a fagyasztás, az összetevők keveredése nem sokban különböznek a laboratóriumi folyamatoktól – csak a konyhában ehető lesz a végeredmény. Főzéskor számtalan fizikai és kémiai folyamat zajlik le; ilyenkor átalakulnak a hozzávalók. Ha úgy tetszik, vegyszerek lépnek reakcióba.

Rozsdatemető

Az ételekben található vegyszerek négy csoportra oszthatók: szénhidrátok, fehérjék, zsírok és lipidek. Az utolsó csoportnak nincsenek meghatározható jellemzői: ide tartoznak a vitaminok, ásványi anyagok, gyógyszerek, illetve az a több százféle vegyi anyag, amiket  naponta fogyasztunk.

Persze, vannak kártékony és mérgező vegyszerek is, de legalább ennyi van, ami simán alkalmas emberi fogyasztásra.

A makronutriens vegyszerek – a fehérjék, lipidek (például a zsírsavak) és szénhidrátok – biztosítják a napi energiaszükségletünket. A periódusos rendszerben 118 elem van, de ezek csak négyből állnak: szénből, hidrogénből, oxigénből és nitrogénből. Az aminosavaknak nevezett vegyszerek ezeket összekapcsolva fehérjéket alkotnak. A leggazdagabb fehérjeforrások a tojás és a hús, de nagy mennyiségben előfordul a babban, a hüvelyesekben és a búzalisztben is.

A szénhidrátok csak szén-, hidrogén- és oxigénatomokat tartalmaznak. Szénhidrátnak számít a cukor, a keményítő és a cellulóz. Ezeket a szervezet különböző módon emészti meg. És ha már itt tartunk: a cukor a szénhidrátok közé tartozik, de a mesterséges édesítőszerek, mint az aszpartám vagy a szacharin nem. A mesterséges édesítőszereket sokan démonizálják a rákkeltő hatásuk miatt – erre még visszatérünk –, de az elhízáspánik és a fitneszfasizmus inkább a valódi cukrot, illetve a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot kiáltotta ki közellenségnek.

A zsírok, akárcsak a szénhidrátok, szenet, hidrogént és oxigént tartalmaznak, de egy gramm zsír tápértéke kétszer akkora, mint egy gramm cukoré vagy fehérjéé. Emiatt még a cukornál is rosszabb híre van, de valamennyi zsírra mindenképpen szükség van az egészséges táplálkozáshoz.

Akárcsak a savakra vagy a lúgokra.

Savtartalom. Szörnyen hangzik, ugye? Sav van az akkumulátorban, savból vannak a lefolyótisztítók, és savba esett a Joker is, mielőtt Batman halálos ellensége lett. Lúgból készül a szappan, a mérgező tisztítószerek, és a Harcosok Klubja óta tudjuk, hogy a lúg nedves bőrre kerülve kémiai égést okoz. De legyenek nyugodtak (vagy rémüljenek halálra, ahogy tetszik): a kamráink és a hűtőink is tele vannak ilyen-olyan savakkal és lúgokkal.

Nézzünk egy tipikus savtartalmú élelmiszert: a Coca-Colát.

A kémhatásokat gyűjtő táblázatban a 7-es pH-érték számít semlegesnek, minden, ami ennél alacsonyabb, az savas kémhatású. Csaknem semleges kémhatású a víz (pH-érték: 6,0-6,8)  és az emberi nyál (6,5-7,4). A Coca-Cola pH-értéke nagyjából 3,2. Mivel ez elég ahhoz, hogy lemarja a rozsdát a fémről, kiváló rémisztgetős videókat lehet vele forgatni; és tény, hogy a maró hatást a kólában található foszforsav váltja ki.

Hát ki lenne olyan hülye, hogy ezt a szájába vegye? Naponta 1,9 milliárd ember. Nem, ők nem beszámíthatatlan őrültek. Ami azt illeti, az emberi gyomorban is található foszforsav, sőt, a lefolyótisztításhoz használt sósav is, aminek még durvább a pH-értéke. A narancs és a citrom legalább annyira savas kémhatású, mint a Coca-Cola, a tiszta citromlé pedig tízszer savasabb.

De ezek a vegyületek adják az ételek ízárnyalatait. Ha nem lennének savak, egy csomó ételnek nem lenne íze.

Ugyanez a helyzet a bázisokkal, más néven a lúgokkal. A lúgok nagy pH-értékű oldatok, és több ételben megtalálhatók; ilyenek a tojás, a szacharintabletta, a szódabikarbóna, illetve a sütéshez használt sütőpor. Ha úgy vesszük, minden szülinapi tortában vannak lúgos kémhatású vegyszerek. Mi meg a szánkba vesszük. És minden alkalommal túléljük. Csodálatos dolog az emberi emésztőrendszer, nem? 

Mint az emberek a sót

Még az olyan egyszerű dolgok, mint a konyhasó is leírhatók bonyolult vegyi képletekkel. Az elektromos töltésű molekulákat ionoknak hívjuk: a pozitív töltésűek a kationok, a negatívak az anionok. Víz hatására a savakból pozitív töltésű hidrogénionok (H+) szabadulnak föl, a lúgokból negatív töltésű hidroxidionok (OH-).

A sók a lúgok és savak összekeverésekor keletkeznek; ha például sósavat keverünk nátrium-hidroxiddal, víz és konyhasó jön létre. A nátrium-klorid, azaz a konyhasó úgy jön létre, hogy egy pozitív nátriumion (Na+) egy negatív kloridionhoz (Cl-) kötődik. A sók tulajdonságait az határozza meg, hogy milyen ionokat kombinálunk.

Nem minden sófajta ehető, és nem mindegyiknek van sós íze. Az ízt a kationok, az íz intenzitását az anionok befolyásolják. Amikor a szánkba vesszük a sót, a nyál hatására a só ionjaira bomlik; ezt érezzük az ízlelőbimbóinkon. (Próbálják meg kiszárítani a kidugott nyelvüket, és tegyenek rá egy csipet sót: nem fogják érezni az ízét.) A nátrium és a klór igen agresszíven reagálnak, ha vízzel érintkeznek, de stabilak maradnak, ha az ionjaik együtt sót alkotnak.

A sót évezredek óta használjuk ételízesítésre, de nemcsak ezért fontos: számos biológiai folyamatban, például az idegi jelátvitelben kulcsszerepet játszik. Természetes ízfokozó: ha egy tál húsleveshez adjuk, az étel íze nem sósabb lesz, hanem gazdagabb. Elnyomja az ételekben a kellemetlen ízeket, így a kellemesek dominálhatnak, és az alapból kesernyés vitaminokat és antioxidánsokat is jobb ízűvé teszi. A besózva tárolt élelmiszerek ráadásul sokáig elállnak; a só lelassítja a „vizes” folyamatokat a húsokon belül.

Ez csak néhány példa volt arra, hogy a só mi mindenre használható a táplálkozásban, de mindegyik leírható kémiai képletekkel. 

Mesterséges címere

Persze, léteznek mesterséges ízfokozók, színezőanyagok, édesítő- és tartósítószerek, amik nem természetes úton kerülnek az ételekbe. Ezekkel kapcsolatban szokott időről időre előtörni a pánik: hogy rákkeltők, akadályozzák a magzati fejlődést, rossz hatással vannak az emésztésre. De, mint láthattuk, könnyű bármire rástemplizni, hogy VEGYSZER VAN BENNE – ennél két fokkal bonyolultabb kiválogatni, hogy mi ártalmas és mi nem az.

Az élelmiszergyártásban használt GRAS (Generally Recognized As Safe; vagyis: „jobbára ártalmatlan”) vegyszerek és adalékanyagok listáját az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) folyamatosan frissíti.

Összegyűjtöttük tíz mesterséges adalékanyag potenciális egészségügyi kockázatait:

Hogy szolgál a bifidusz eszenziszed?

A mikrobákról könnyű a vírusokra asszociálni, és nem is tévednénk nagyot, mert a legtöbb mikroba a baktériumok, a vírusok, a gombák vagy a protozónok csoportjába tartozik. De az ételeinkhez is nélkülözhetetlenek. Mikrobák nélkül nem élvezhetnénk a csokit, a kávét vagy a rokfortot. Számtalan biológiai és vegyi folyamat mikrobák miatt megy végbe. A mikrobák lebonthatják a káros anyagokat, vígan elélnek arzénen, sőt, egy nemrég fölfedezett baktériumfajról kimutatták, hogy fel tudják dolgozni a PET palackokat.

A baktériumok és élesztők anyagcsere-folyamatait az iparban és a mezőgazdaságban is hasznosítják, akárcsak a konyhákban. A mikrobák metabolizmusa úgy néz ki, hogy élő sejtekkel lebontják az olyan vegyi anyagokat, mint például a cukor, és felszabadítják a bennük rejlő energiát. Ennek a legismertebb folyamata az aerob légzés; ilyenkor az oxigén az utolsó alkotóeleme annak a kémiai reakciónak, melynek részeként víz, szén-dioxid és energia keletkezik.

Más baktériumok ugyanakkor oxigén hiányában is tudnak lélegezni; ezt hívják anaerob légzésnek. Ilyenek az emberi gyomorban található baktériumok is, amik jól megvannak oxigén nélkül – sőt, egyes baktériumfajtákat el is pusztíthat az oxigénnel való érintkezés. Az erjedés során oxigén nélkül megy végbe a metabolizmus és az ezzel járó energiatermelési folyamat.

Az erjesztő baktériumok alakítják joghurttá a tejet, az élesztőgombák etanollá bontják le a szőlőlé cukortartalmát, és erjesztési folyamat a kenyértészta kelesztése is. És ezek csak az alapvető élelmiszerek, nem egzotikumok. Lássunk néhányat ezekből is:

Amikor vegyszerekről, gombákról, penészekről és mikrobákról beszélünk, abba beletartoznak az alapvető élelmiszerek, illetve egyes luxuscikkek gyártásához használt vegyi anyagok és folyamatok is. A biokaják termeléséhez és elkészítéséhez is kémiai reakciók tucatjain keresztül vezet az út. Csak amit mi egyszerűen sütésnek hívunk, azt a kémia Maillard-reakcióként írja le.

Az ételek címkéit érdemes megnézni, és nem árt tisztában lenni a kockázatokkal, de az ízesítők, adalékanyagok és nyomelemek nem feltétlenül ellenségek. Ne írjuk le kapásból a vegyszereket, mert nem biztos, hogy egészségtelenek. Sőt, lehet, hogy pont azoktól lesz finom az étel, és nélkülük lenne veszélyes.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok