Index Vakbarát Hírportál

Idegen naprendszerből érkezett jeleket fogtunk

2016. augusztus 30., kedd 12:29

SETI-kutatók sokasága fordította új irányba a műszereit arra a hírre, hogy erős jelet fogtak egy távoli naprendszerből. Orosz kutatók észlelték a jelet még tavaly májusban egy 6,3 milliárd éves csillag irányából, a Herkules csillagképben. A csillag 95 fényévnyire van a Földtől. A szokatlan jelet az Orosz Tudományos Akadémia RATAN-600 nevű teleszkópjával észlelték, amely Oroszország délnyugati részén, Zelencsukszkajában van. Egészen mostanáig titokban tartották a tudományos közösség előtt is. A kutatók egymás között adogatták azt a tanulmányt, amely a HD164595 irányából jövő erős jelről szólt.

A titokzatos csillagról annyit tudnak, hogy valószínűleg a Naphoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Egyelőre csak egy Neptunuszhoz hasonló gázóriást találtak a naprendszerben, ezt fantáziadúsan HD164595b-nek nevezték el. A bolygó sokkal közelebbi pályán kering napja körül, mint a Merkúr, így ezen valószínűleg nincs élet. De ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek más bolygók is a naprendszerben, talán még kőzetbolygó is.

Még nem kell izgulni

A jelet felfedezők szerint érdemes folyamatosan figyelni a feltételezett forrást, hogy többet megtudjunk a jelről. Mindenesetre Seth Shostak, a SETI központjának vezetője óva int mindenkit attól, hogy túlzottan izgatott legyen, hiszen nagyon sok egyéb magyarázata is lehet az erős jelnek, mint az, hogy megtalálták E.T.-t. Egészen addig, míg egy hasonló jelet nem találnak ugyanabból az irányból, nem is lehet kijelenteni, hogy földön kívüli civilizációt találtak. Hasonló jelet már találtak néhányszor a múltban, is és eddig egyikről sem sikerült bizonyítani, hogy idegen civilizáció nyoma lenne.

Miért most került a világsajtóba a tavaly május 15-én észlelt jelről szóló hír? A jeleken dolgozó kutatócsoport egyik tagja emailben elküldte a tanulmányt néhány embernek, és ez valahogy Paul Gilster újságíró kezébe került, aki meg is írta saját honlapjára, a Centauri Dreamsre.

Seth Shostak szerint elég furcsa, hogy az orosz kutatók ilyen sokat vártak a bejelentéssel, és nem osztották meg felfedezésüket a SETI-vel. Általánosan az az elfogadott, ha hasonló jelet találnak, amelynél felmerül a gyanú, hogy idegen civilizációtól származhat, akkor megosztják a közösséggel, hátha valaki megerősíti az észlelést. Ilyen sok idővel az eredeti jel észlelése után megerősítő jelet észlelni szinte lehetetlen. Az viszont elképzelhető, hogy az eredeti észlelés környékén megismétlődött a jel, amit más teleszkópokkal esetleg észrevehettek volna.

Az sem világos, hogy milyen volt pontosan a jel. Az orosz teleszkópot szélessávú észlelésre állították be, ez viszont Shostak szerint nehézkessé tette a forrás beazonosítását. Elképzelhető, hogy egy idegen civilizáció üzenete, de lehetett természetes égitest is, például egy pulzár. Mivel nem ismerik a jel pontos forrását, nehéz lesz ugyanazt észlelni még egyszer.

Az orosz kutatók emailjét Eric Korpela is megkapta, aki a SETI egyik régóta segítő önkéntese. Ő azt írja, hogy összesen 39-szer szkennelték a csillagot, ebből csak egy alkalommal észlelték a jelet. Egy rendes észleléshez ismétlődnie kellett volna a jelnek, de itt nincs szó ilyenről. Vagyis teljesen érdektelen az egész, akár egy műhold is lehetett, amely épp a teleszkóp előtt haladt el.

A kétségek ellenére Seth Shostak és csapata is tüzetesen megvizsgálja a HD164595-öt, a hétvégén San Francisco északkeleti részén lévő teleszkópok jó nagy csoportját irányították a csillag felé. De egyelőre semmit nem fogtak. Az is igaz, hogy az Allen Telescope Array nem olyan erős, mint a RATAN-600, így elképzelhető, hogy egyszerűen nem képes fogni az orosz kutatók által észlelt jelet.

Idegen civilizációk több frekvencián is küldhetnek jeleket. Douglas Vakoch, a METI International elnöke szerint elképzelhető, hogy ebben az időpontban nem azon a frekvencián sugároztak, amilyet a RATAN-600-zal észleltek. A METI az a kutatócsoport, amely nemcsak észlelni szeretne földön kívüli jeleket, hanem üzenetet is küldene idegen civilizációknak. Douglas Vakoch szerint ha valaki tényleg kommunikálni szeretne más bolygókkal, akkor értelemszerűen több frekvencián küld jelet. Ezért tényleg érdemes többféle távcsővel is vizsgálni a feltételezett forrást.

E.T., te vagy az?

Ha az említett jelet minden irányba ilyen erősen sikerült elküldeni, mint amilyen erősen itt a Földön észlelték, akkor az azt jelenti, hogy óriási energiára volt szükség ehhez. Seth Shostak ezt 1020 wattra becsüli – ez a százszorosa annak, amennyi energiát az egész Föld kap a Naptól. Vagyis elméletileg ez egy Kardasev 2. típusú civilizációra utalhat. Nyikolaj Kardasev szovjet csillagász még 1964-ben javasolt egy skálát, amely több fokozatba sorolja az idegen civilizációkat. Az 1-es típus bolygójának erőforrásait uralja, a 2-es típus csillagáét és bolygórendszeréét, míg a 3-as típus galaxisának erőforrásait is. A skálán persze törtszámok is lehetnek, az emberi civilizáció még 1-es szint körül/alatt van.

Ugyanakkor ha valamilyen okból csak a Föld irányába küldtek ilyen erős jelet, akkor ehhez elég egy Kardasev 1-es típusú civilizáció is. Persze ez is elképesztő mennyiségű energiát jelentene, nagyjából annyit, amennyit az emberiség összesen használ, beleértve az össze autót, repülőt, elektronikus eszközöket és minden erőművet. Persze ez mind erősen elméleti feltevés, hiszen magáról a jelről semmit nem tudunk, és kétséges, hogy valaha is bebizonyítják róla, hogy földönkívüliek küldték.

Volt már vakriasztás

Nem ez az első eset, hogy a SETI titokzatos jelek után kutatott, a leghíresebb példa talán az 1977-es Wow-jel (Hűha-jel) lehet. Ezt az Ohio államban tevékenykedő Jerry R. Ehman fogta 1977. augusztus 15-én, a Big Ear nevű rádióteleszkóppal. A jel 72 másodpercig tartott, és olyan jellemzői voltak, amelyek alapján akár egy földön kívüli civilizációtól is eredhetett volna. A jel soha nem ismétlődött meg, nem sikerült beazonosítani forrását, még az is lehet, hogy egy műholdtól jött. A jel annyira hasonlított arra a mintára, amit földön kívüli civilizációktól vártak volna, hogy a csillagász széljegyzetként a Wow! szót írta le, ez lett később a jel neve is.

Egyszóval, egészen addig, míg egy másik hasonló jelet nem észlelnek a HD164595 rendszerből, a felfedezést nem lehet földönkívüliek számlájára írni. Hiszen ha nincs ismétlődés, akkor bármi lehet: hiba a rendszerben, földi interferencia, vagy valami természetes jelenség.

Rovatok