Index Vakbarát Hírportál

Féltek a Zikától, véletlenül kiirtottak több millió méhet

2016. szeptember 2., péntek 16:04

Szegény méhekre egyébként is rájár a rúd az utóbbi időben, de úgy tűnik, még a zikajárványból is ők jönnek ki rosszul. A dél-karolinai Dorchester megye vezetői ugyanis szerették volna megakadályozni, hogy a zikavírust terjesztő szúnyogok elterjedjenek náluk, ezért jóváhagyták a szúnyogirtást egy rendkívül erős rovarirtószerrel. A nagy igyekezetben viszont több kárt okoztak, mint amennyi haszna lehet az akciónak, mert véletlenül kiirtottak több millió méhet.

Az irtáshoz egy Naled nevű irtószert használtak, amely nemcsak a szúnyogokat, de a méheket is azonnal elpusztítja. Ezért is szokták alapvetően földi szórással bevetni, de a zikától rettegő vezetők úgy érezték, hogy a nehéz idők bátorságot kívánnak meg, és repülőgépekkel permetezték szét az anyagot. A rovarirtás még vasárnap történt, és csak még tovább rontott a helyzeten, hogy éppen nagy melegben, ami különösen érzékeny a méheknél, mert ilyenkor a kaptárokon kívül próbálják átvészelni az időt, így még inkább ki voltak téve a méregnek.

A méhek tömeges pusztulása világszerte óriási problémát okoz, és mivel a méhek a legfőbb beporzóként a mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen munkát végeznek, egy sor alapvető élelmiszer kerül veszélybe a méhhiány miatt. A méheket elsősorban a deformáltszárny-vírus tizedeli, emellett a másik fő okot okot éppen a rovarirtószerek jelentik.

Dél-Karolina államban egyébként egyetlen szúnyog által okozott helyi megbetegedés sem történt még.

Rovatok