Index Vakbarát Hírportál

Update Norbi beleállt az áltudományos ostobaságba

2016. szeptember 2., péntek 11:42

Schobert Update Norbert fitneszguru, üzletember és Facebook-sztár jó ideje kacérkodik már az áltudományok és összeesküvés-elméletek világával. Ennek leglátványosabb példája eddig a dietetikus szakma által darabokra cincált könyve volt, amiben gyakorlatilag kitalált egy betegséget, amiért aztán hosszan ostorozta a gyógyszer- és élelmiszeripari háttérhatalmat.

Az egészségguru most újabb vihart kavart, amikor a Facebookon egymillió követőjével osztott meg egy ordító áltudományos butaságokkal teli cikket (a posztot azóta törölte). A Ripost nevű bulvárlapról származó cikk olyanokat állított, mint:

Ezek totális áltudományos nonszenszek, amire orvosok és egyetemi tanárok nyílt levélben hívták fel Norbi figyelmét, arra figyelmeztetve, hogy a félrevezető egészségügyi tanácsaival több százezer ember egészségét veszélyeztetheti. „Felajánljuk, hogy a legmodernebb készülékkel megmérjük vérének pH-ját egyheti citromevés előtt és után, bebizonyítva, hogy ezzel se savasítani, se lúgosítani nem tudja szervezetének pH-ját. Továbbá arra is szeretnénk megkérni, hogy véleményformáló erejéből fakadó felelőssége tudatában a jövőben ne osszon meg olyan kétes értékű egészségügyi tanácsokat, amelyek igazságtartalmának megítéléséhez nem rendelkezik kellő szakismerettel” – írták a nyílt levélben.

Norbi az orvosok kritikájára meghökkentően agresszívan reagált egy új Facebook-posztban, amiben belinkelte a cikk angol eredetijét a Naturalnews nevű, hírhedt áltudományos oldalról, majd arról írt, hogy az orvosok „görcsös szereplési kényszer" miatt támadták. Aztán egy merész asszociációs ugrással így folytatta:

Röhej. Aki a C vitamin miatt nekem jön, az nekiment Szentgyörgyi Albertnek is, mert erről is írt. A kemó drága, a vitamin olcsó. Nem üzlet. Itt a baj.

Egy kommentben pedig hiteles forrásnak nevezte a Ripostot (aminek a tudományrovatában jelenleg a két vezető anyag arról szól, hogy Isten létezésére találtak bizonyítékot a Marson, és hogy bíbor színű lesz ma este a Hold az égen), és megvédte azzal, hogy „csak a nevem kellett, hogy támadni lehessen a dinamikusan megnőtt Ripost portált. (...) Ez sajnos politikai és média csata.” A Ripost főszerkeszője egyébként az igazgatótanács tagja Norbi Update cégében.

A valóság mindezekkel szemben az, hogy:

Dr. Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem docense a C-vitaminos kanyarra is reagált:

"Szent-Györgyi zseniális eredményeket ért el a C-vitaminkutatásban, de azok semmilyen módon nem hozhatóak kapcsolatba az általam kritizált írással, és azt is, hogy a citrom egy egészséges gyümölcs, megfontolásra ajánlom az alábbiakat:

- A cikkben ajánlott napi 2 dl citromlé kb. 80 mg C-vitamint tartalmaz, ami nagyjából megfelel a C-vitamin ajánlott napi adagjának. Ennyire minden embernek szüksége van ahhoz, hogy egészséges maradjon, de ez a mennyiség a normál életműködések fenntartásához kell, semmilyen más extra hatás nem várható fogyasztásától.

- Ha valaki szereti a citromlevet, nyugodtan ihatja. De még jobb, ha arra törekszik, hogy a C-vitamint ne ebből az egyetlen forrásból fedezze, hanem igyekezzen változatosan, más növényeket is fogyasztva táplálkozni.

Lehet tovább védeni a védhetetlent, de elegánsabb és etikusabb a félrevezetetteknek azt mondani: elnézést, ez esetben tévedtem. " 

Rovatok