Index Vakbarát Hírportál

Kihalhat a keleti gorilla

2016. szeptember 5., hétfő 10:43

A keleti gorilla, a világ legnagyobb emberszabásúja súlyosan veszélyeztetett fajként került fel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listájára – írja az MTI.

Az IUCN vasárnap, a Hawaiin megrendezett kongresszusán kiadott jelentésében számolt be arról, ahogy az orvvadászat miatt a keleti gorillák a kihalás szélére sodródtak, ezért a faj felkerült a vörös listán szereplő 80 ezer állatfaj közé. Csaknem 24 ezer faj fennmaradása van veszélyben.

Az IUCN becslései szerint ötezer keleti gorilla élhet ma vadon. Az elmúlt húsz évben 70 százalékkal csökkent a faj populációja.

A nagy majomfajok - a keleti gorilla, a nyugati gorilla, a borneói orangután, a szumátrai orangután, a csimpánz és a bonobo - közül csak az utóbbi kettő, a csimpánz és a bonobo nem tartozik a súlyosan veszélyeztetett fajok közé, de őket is a veszélyeztetett kategóriába sorolják.

A keleti gorillák túlnyomó többsége Kongóban él. A populációjuk védelmezése igen nehéz, mert a térség helyzete politikailag bizonytalan. Russell Mittermeier főemlőskutató, az IUCN főemlősökkel foglalkozó csoportjának vezetője szerint amíg ez így marad, addig nincs más lehetőség, mint a helyi vadvédelem hatékonyabb anyagi támogatása.

Rovatok