Index Vakbarát Hírportál

Őskori biomatrjoska: kígyóba zárt hüllőbe zárt rovar

2016. szeptember 8., csütörtök 16:46

Ettek már turduckent? Ezt a vegetáriánusok rémálmaiban kísértő ételt úgy készítik, hogy egy csirkét beletöltenek egy kacsába, amit meg beletöltenek egy pulykába. (A neve is a három szerencsétlen egymásba gyömöszölt állat nevéből áll össze: tur-duck-en, mint puly-kacsa-ke.) Ehhez hasonlóra úgy tűnik, nemcsak az amerikai háziasszonyok, de az anyatermészet is képes.

Régészek a délnyugat-németországi Messelnél, egy elhagyatott kőbányában találtak egy 48 millió éves fosszíliát, amely egy kígyó által lenyelt gyík által lenyelt rovar megkövesedett maradványait őrizte meg. Ez a lelet mindössze a második a világon, amelyben egyszerre három állat ágyazódott egymásba.

A szokatlan leletet szintén megdöbbenve fogadó kutatók szerint a rovart megevő leguánt két nappal később falhatta fel egy fiatal kígyó. Azt, hogy a hármas tápláléklánc tetejére kúszó kígyó mitől pusztult el, ők se tudják biztosan, de valószínűleg túl közel merészkedett egy vulkanikus tóhoz, és vagy megmérgezték vagy megfojtották a mérgező gázok. Ezután csúszhatott csak bele a tóba, amelynek a helyén évmilliókkal később megtalálták.

Az első és eddig egyetlen hasonló leletet még 2008-ban találták osztrák kutatók. Az a fosszília jóval régebbi, 250 millió éves volt, és nem kígyó-hüllő-rovar, hanem cápa-kétéltű-hal kombinációból állt. Kevésbé maradt meg épségben, mint a most talált második tripla lelet.

A messeli kőbánya egyébként a világ egyik leggazdagabb lelőhelye, és különlegességből se a mostani az első példány: ugyanitt találták meg még 2012-ben a párzás közben elpusztuló teknőspárt.

Rovatok