Index Vakbarát Hírportál

Elindult az űrszonda, hogy megcsapoljon egy aszteroidát

2016. szeptember 9., péntek 09:39

A floridai Cape Canaveral Kennedy űrközpontjából helyi idő szerint csütörtök este sikeresen elndították a NASA OSIRIS-REx nevű aszteroidakutató űrszondáját – írja az MTI.

Az OSIRIS-REx feladata a Földre nézve potenciális veszélyt jelentő Bennu aszteroida vizsgálata lesz. A Bennut még 1999-ben fedezték fel, hatévenként halad el a Föld mellett, és a kutatók számításai szerint a 22. században olyan közel kerülhet, hogy akár be is csapódhat a Földbe.

Az aszteroida vizsgálatától a tudósok azt remélik, hogy közelebb jutnak a Naprendszera a Föld és az élet kialakulásának titkához. Az OSIRIS-REx a tervek szerint két éven keresztül utazik majd, mire a Bennuhoz ér, további két éven át kering körülötte, majd a 3 méter hosszú mechanikus karjával anyagmintákat is vesz, amelyekkel 2023-ra visszatér a Földre. Összesen több mint hatmilliárd kilométert tesz majd meg. A küldetés részleteiről és jelentőségéről ebben a cikkben írtunk hosszabban.

A tudósok azért választották a Bennut, mert az gyakorlatilag egy időkapszula a Naprendszer keletkezésének hajnalából, a felszínét feltehetően szénben gazdag, akár 4,5 milliárd éves kőzettörmelék borítja. A küldetés költsége több mint 800 millió dollár.

Rovatok