Index Vakbarát Hírportál

Vérvörössé vált egy orosz folyó

2016. szeptember 9., péntek 14:47

A közösségi médiában nemrég kezdtek el osztani egy képet egy vérvörössé vált orosz folyóról. Ez nem példa nélküli a történelemben – gondoljanak csak Mózes második könyvére a Bibliából, ahol a Nílus vizét vérré változtatta az Úr –, de a mostani esetre még nincs tudományos magyarázat.

A Siberian Times helyi értesülésekre hivatkozva azt írja, hogy a Krasznojarszki területen folyó Daldikan elvörösödéséről a közeli erőmű, a Nagyezda Kohászati Társaság tehet. Az orosz Természeti Erőforrások Minisztériumának hivatalos közleménye szerint elképzelhető, hogy az üzemben eltört egy csővezeték, amiből szennyező anyagok kerültek a folyóba, de a vállalat tagadja az érintettségét az ügyben. A munkálatokat leállították, amíg kivizsgálják a helyzetet.

A cég tulajdonosának, a Norilsk Nickelnek már hosszú története van a környezetszennyezéses esetekkel. 2014-ben egy finn erőművükből 66 tonna nikkel került a Kokemäenjoki folyóba, ami jócskán meghaladta az egészségügyi határértéket. De Norilszk városa is megszenvedi a környezetszennyezést. 2007-ben Norilszk a tíz legszennyezettebb levegőjű település közt volt; a NASA műholdképei szerint a körzet úgy fest, mintha konstans vörösiszap-katasztrófa lenne náluk.

A szakértők attól tartanak, hogy a vörös szennyeződés a Daldikanból továbbjuthat a Pjaszina-folyóba, onnan pedig a Kara-tengerbe; ennek katasztrofális hatása lehet a halállományra.

Rovatok