Index Vakbarát Hírportál

Tanúhegyeket fotózott a Marson a Curiosity

2016. szeptember 12., hétfő 10:52

Szeptember 8-án, a marsi Mount Sharp lábánál lőtte legújabb képeit a Curiosity, és a megörökített formák megint lázban tartják a NASA kutatóit.

Az 5,5 kilométer magas Mount Sharp alsó régiójában készült felvételeken réteges kőzetek látszódnak, melyek eredete egyelőre ismeretlen, keletkezési idejüket pedig úgy 2,2 milliárd évvel ezelőttre teszik a kutatók. A Curiosity fényképeiben az a legérdekesebb, hogy a Földön is kialakuló, úgynevezett tanúhegyek látszanak rajtuk. A tanúhegyek olyan felszíni formák, melyeket a környezet pusztító hatásai alakítanak ki, vagyis a víz vagy a szél koptató hatása, aprózódás vagy mállás miatt a felszín nagy része eltűnik, és csak egy-egy foltban marad meg az eredeti magasság és rétegződés.

A marsi tanúhegyek kutatásával egy sor érdekes kérdésre kaphatnak választ a NASA tudósai, a talajösszetétel és az erózió okai mind érdekes nyomok. A Curiosity lassan egy hónapja kutatja ezt a környéket, és a projekt vezetői szerint a robot készen áll arra, hogy magasabbra hágjon a hegyen, közvetlen az után, hogy végzett a tervezett mintavételi programmal. A környéken készült képekből hamarosan óriási tájkép-mozaikokat készítenek majd a NASA szakemberei, de már így, az összefűzés előtt is elképesztő látványt nyújtanak.

Rovatok