Index Vakbarát Hírportál

45 ezer vadlovat öl meg az amerikai kormány

2016. szeptember 13., kedd 12:21

Az amerikai szakhatóságok úgy döntöttek, hogy 45 ezer vadlovat altatnak el; olyan lovakat, amelyeket az elmúlt néhány évben fogtak be és most éppen állami telephelyeken őriznek. A döntést nem meglepő módon nagyon sok állatvédő szervezet támadja, szerintük inkább születésszabályozással kellene kordában tartani a vadlovak számát.

A vadlovak korábban teljesen szabadon éltek az állami területeken. Néhány éve azonban begyűjtötték őket és speciálisan kialakított farmokon tartják az állatokat. Ezek elég nagyok, hogy korábbi életmódjuktól ne térjenek el nagyon a vadlovak, de mégis keretek között vannak.

Húsz éve kezdődött az állatok begyűjtése, de hogy mit kezdenek a lovakkal utána, azt még a mai napig sem sikerült kitalálni. A begyűjtött lovakat például örökbe is lehet fogadni, de ez elég ritka. A probléma most az, hogy ezek a farmok túlzsúfoltak és nagyon nehéz fenntartani. A hatóságok 49 millió dollárt adtak, és ez csak a fele a teljes összegnek, amit egy évben erre költenek.

Emiatt döntöttek úgy, hogy a lovakat elaltatják. Összesen 45 ezer lovat érint a döntés és ez érthetően felbosszantotta az állatvédőket és más szakmai szervezeteket. Nagyon sokan úgy érvelnek, hogy első körben sem kellett volna begyűjteni az állatokat, jól elvoltak szabadon. Mások azt mondják, ha már begyűjtötték a lovakat, akkor születésszabályozással kordában tarthatták volna számukat, hogy ne fordulhasson elő olyan helyzet, hogy elaltatnak egészséges példányokat.

Arról nincsenek hírek, hogy mikor kezdik meg az altatást, az aktivisták mindenesetre már megkezdték az aláírásgyűjtést, hogy megakadályozzák az egészet.

Rovatok