Index Vakbarát Hírportál

Álszemű tehénre nem támad az oroszlán

2016. szeptember 13., kedd 08:29

Jó, a Hortobágyon különösen egyszerű, de Afrikában mégiscsak tízezer éve létező probléma, hogy az oroszlánok levadásszák a marhákat. Legalábbis ott, ahol még az ember nem vadászta le teljesen az oroszlánokat, ami hatékony módszer ugyan, de a biodiverzitásnak nem tesz jót.

Botswanában, ahol Afrika legnagyobb, vadon élő oroszlán állománya van, valóban aktívan kell védekezni az ember közelségéhez hozzászokott oroszlánok ellen. A tehetősebb gazdák kerítést húznak a birtokuk köré, mások kutyákkal próbálkoznak. Pedig van egyszerűbb megoldás is:

Szemeket kell festeni a préda fenekére

– állítják a ragadozókat védő botswanai alapítványnál. A módszer – amely persze egyáltalán nem idegen a természettől, számtalan példa van rá – az impalákat figyelve merült fel. A letámadásuk elmaradt, ha szembe néztek az oroszlánnal. Ha ez a szemkontaktusról szólt, akkor csak az a feladat, hogy az oroszlán mindig a préda szemébe nézzen. Akkor is, ha nem.

Neil Jordan csapata kipróbálta a hátsóra festett álszemeket, és az eredmény meggyőző volt: a 23 megfestett állatból egyet sem támadtak meg az oroszlánok, míg a 39 szemtelen fenekűből hármat megöltek.

Etológusok szerint az eredmény megtévesztő: egyrészt, amíg van hagyományos préda is, a dolog működhet, de úgy is csak rövid ideig. Az oroszlán ugyanis hamar felismeri majd, hogy álszemekkel áll szemben. „Egyszer átverheted őket, de még egyszer már nem” – mondta a BBC-nek Kevin Richardson, megjegyezve, hogy örülne, ha tévedne és a módszer mégis működne.

Rovatok