Index Vakbarát Hírportál

Jegesmedvék ejtettek csapdába orosz kutatókat

2016. szeptember 14., szerda 15:52

Öt orosz sarkkutatót vett ostrom alá néhány jegesmedve egy Északi-tengeren lévő aprócska szigeten. A kutatók több mint egy hónapot vártak, míg megmentették őket.

Az öt kutató a Trojnoj szigeten lévő időjárás-kutató állomáson állomásozik, ez a Kara-tengeren található, Szibériától északra. Az állomást tíz felnőtt jegesmedve vette körül már két hete. Egy nőstény állat a kutatók ablaka alatt alszik éjszakánként és a jegesmedvék két ott állomásozó kutya közül is megöltek már egyet. A gond az, hogy a kutatóknak már nem volt világítórakétájuk, amivel el tudnák ijeszteni az állatokat.

A kutatóknak kutyákat és rakétákat is küldenek majd egy mentőhajóval. De ehhez idő kell, a Mihail Szomov nevű hajó csak nagyjából egy hónap múlva éri el a szigetet. Szerencséjükre egy másik hajó épp arra járt és tudott nekik felszerelést adni.

Addig is az állomást működtető állami cég azt tanácsolta a kutatóknak, hogy legyenek nagyon óvatosak és maradjanak az állomáson. A kutatómunkának azt a részét felfüggesztették, amihez el kell hagyni az állomás területét.

Nem példa nélküli a mostani eset, a cég vezetője, Vaszilij Sevcsenko szerint már korábban is voltak már medvékkel kalandjaik az itt dolgozó kutatóknak. De a medvék elhagyják a szigetet október végén, november elején, mert  befagyott vízben nem tudnak élelmet találni. Tavaly egy másik szigeten találkoztak nem túl barátságos medvékkel orosz kutatók. Akkor a Vajhacs szigeten lévő meteorológiai állomáson dolgozó három kutató panaszkodott a medvék közelségére.

Rovatok