Index Vakbarát Hírportál

2050-re búcsút inthetünk a másnaposságnak

2016. szeptember 23., péntek 15:08

Újfajta szintetikus alkoholt fedeztek fel, ami talán örökre véget vethet a másnaposságnak és az alkohol más káros hatásainak is, írja az Independent. Az "alcosynth" néven emlegetett ital ugyanolyan hatást fejt ki, mint az alkohol, de fogyasztása után nem kell tartani kiszáradt szájtól, hányingertől és lüktető fejfájástól sem.

Az alcosynth létrehozása David Nutt, az Imperial College London professzorának a nevéhez fűződik, aki már nagyjából 90 különböző keveréket szabadalmaztatott. Ezek közül kettő jelenleg is tesztelés alatt áll, Nutt pedig azt reméli, az alcosynth 2050-re akár teljesen átveheti az alkohol szerepét. 

Nutt és csapata olyan anyagokat teszteltek, amelyek az alkoholhoz hasonló hatást fejtenek ki az agyra. Így sikerült olyan elegyet létrehozni, amely képes az alkohol pozitív hatásainak reprodukálására, de nem mérgező. Emellett a professzor elmondása szerint a hatásait is sikerült limitálni, így elméletileg nincs túl sok alcosynth, nagyjából 4-5 ital után már nem erősödne a részegség érzése.

Ott lesz majd a whiskey és a gin mellett, az alcosynthet beleteszik a koktélodba és már élvezheted is, anélkül, hogy a májadat vagy a szívedet károsítanád vele

– mondta a professzor. Azt is hozzátette, hogy akár egy karakteres ízű mojitóról, akár egy viszonylag ízetlen Tom Collinsról van szó, az alcosynth remekül beleillik a koktélokba.

Az alcosynth támogatói úgy gondolják, az anyag képes lenne forradalmasítani az egészségügyet is, mivel levenné az alkoholhoz kapcsolódó betegségek terhét a kórházak válláról. Ez talán különösen fontos, hiszen az alkoholfogyasztás Magyarországon is komoly problémát jelent. Nutt szerint az embereknek lenne is igénye egészségesebb italokra, amivel az alkoholipar is tisztában van. Szerinte már készülnek is az elkerülhetetlenül bekövetkező átállásra, de nem akarnak elsietni semmit, hiszen óriási bevételük van a rendes alkoholból is. Emellett persze a kutatás magas költségei és a különféle szabályozások is gátat szabhatnak a gyors elterjedésnek.

A brit Egészségügyi Minisztérium szóvivője elmondta, érdekesnek tartják az ötletet, de egyelőre még gyerekcipőben jár a projekt, így nem kívánják kommentálni és valószínűleg támogatást is csak a projekt előrehaladtával nyújtanának. Azt is hozzátette azonban, hogy biztos jót tenne a munkamorálnak, ha a dolgozók sosem lennének másnaposak.

Mások még szkeptikusabbak az ötlettel szemben, Neil Williams, a British Beer and Pub Association képviselője szerint a másnaposságot egyéb módokon is el lehet kerülni és az ilyen kísérletek helyett inkább a mértékletesség lenne a megoldás.

Rovatok