Index Vakbarát Hírportál

Megvan az első háromszülős baba

2016. szeptember 27., kedd 18:17

Már öt hónapos az a kisfiú, aki egy új, három szülő DNS-ét egyesítő módszerrel született, írja a New Scientist. A sokat vitatott módszer - amit egyelőre csak Nagy Britanniában fogadtak el - lehetővé teszi, hogy a ritka genetikai mutációkkal rendelkező szülőknek is lehessen egészséges gyereke.

A fiú anyja a Leigh szindróma nevű mitokondriális betegség génjeit hordozza magában, ami a központi idegrendszer leépülésével jár. Habár ő maga egészséges, első két gyereke a Leigh szindróma miatt halt meg, ezért fordult a new york-i New Hope Fertility Centerhez segítségért. 

Az itt dolgozó John Zhang és csapata azonban számos problémával szembesült a folyamat során. A szélesebb körben is elterjedt módszer ugyanis a felhasznált embriók megsemmisülésével jár, ezt azonban a szülők vallásuk miatt nem vállalták. Zhangnak így egy olyan módszert kellett alkalmazni, amihez nincs szükség embriók halálára. Ezt végül sikerült megoldani, méghozzá úgy, hogy az anya petesejtjéből eltávolították a sejtmagot és egy donor sejtmag nélküli petesejtjébe helyezték. Az így keletkező petesejt az anya sejtmagi DNS-ét, de a donor mitokondriális DNS-ét tartalmazta, később pedig ezt termékenyítették meg.

Hiába találtak azonban másik megoldást, az ilyen módszerek továbbra sem elfogadottak az USA-ban. Zhang ezt a problémát úgy hidalta át, hogy Mexikóban hajtotta végre a beavatkozást, ahol elmondása szerint "nincsenek szabályok".

Az akadályok ellenére az orvosok fáradozását siker koronázta, a gyerek Leigh szindróma tesztje szerint mitokondriumának csupán 1 százaléka tartalmazza a mutációt. Ez fantasztikus eredmény, az orvosok szerint ugyanis 18 százalék alatt nem jelentkeznek a problémák, de ettől függetlenül a jövőben is figyelni fogják a gyerek állapotát.

A szakértők szerint ez a beavatkozás nagyban hozzájárulhat a módszer szélesebb körű elterjedéséhez, főleg mert etikus és a férfi embrió használata miatt megakadályozza, hogy az alany esetleg továbbörökítse a mutációt.

Rovatok