Index Vakbarát Hírportál

Egész Amerika kanyarómentes lett

2016. szeptember 27., kedd 20:02

Egész Amerikát kanyarómentesnek minősítették, ezzel a kanyaró lett a következő, oltással megelőzhető vírusos betegség, amelyet kiirtottak a kontinensen, írja az MTI a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet keddi bejelentésére hivatkozva.

Az amerikai kontinens ezzel a világ első olyan régiójává vált, amelynek valamennyi országában sikerült kiirtani az akár halálos megbetegedést is okozó kanyaróvírust. Tavaly a rózsahimlőtől, a kilencvenes évek közepén a járványos gyermekbénulástól, a hetvenes évek elején pedig a fekete himlőtől sikerült megszabadítani Amerikát.

A szervezet igazgatója, Carissa Etienne szerint a kanyaró kiirtása több mint húsz év erőfeszítéseinek köszönhető, 1994-ben határozták el ugyanis az amerikai országok, hogy a huszonegyedik század elejére megszabadítják a kontinenst a vírustól, ami a védőoltás elterjedése előtt évente mintegy 2,6 millió ember halálát okozta. Csak Amerikában 102 ezer életet követelt a betegség a hetvenes években, 1971 és 1979 között.

A szervezet szerint a 2000 és 2020 közötti időszakra vetítve csaknem 3,2 millió megbetegedést és 16 ezer halálesetet előztek meg a védőoltásokkal Latin-Amerikában és a Karibi térségben. Az utolsó helyi fertőzést 2002-ben jegyezték fel a kontinensen, legutóbb pedig 2014 végén tört ki kanyarójárvány Kaliforniában, a vírus azonban külföldről érkezett.

Közben Romániában már két gyermek is meghalt a kanyarójárvány miatt. A román egészségügyi minisztérium szerint nemcsak a fertőzések száma, hanem terjedési sebességük is riasztó. A tárca a felelőtlennek nevezett oltásellenes kampányt tette felelőssé a járvány miatt.

Rovatok