Index Vakbarát Hírportál

Darabokra tépik az ellenálló szuperbaktériumokat

2016. szeptember 28., szerda 09:35

Milliók élete van veszélyben a szuperbaktériumok miatt, és erre a listára egyre több kórokozó kerül fel. Már a nemi úton terjedő betegségek, a szifilisz és a gonorrhea is rezisztenssé kezdenek válni, és az Egészségügyi Világszervezet globális problémának tekinti az antibiotikumokkal szemben ellenálló kórokozókat.

Egy 25 éves ausztrál kutató erre azt a megoldást találta ki, hogy nem is kell nekünk antibiotikum, mert anélkül is megölhetők a szuperbaktériumok.  Shu Lam kifejlesztett egy csillagformájú polimert, amely hatféle kórokozót tud elintézni, mégpedig a sejtfaluk darabokra szaggatásával. Ezt az új anyagot egyébként SNAPP-nak nevezik (structurally nanoengineered antimicrobial peptide polymer).

Bár a fejlesztésről már a Nature Microbilogy című tudományos szaklap is beszámolt,

a kutatás még nem tart ott, hogy a patikában mikroszkopikus dobócsillagot kérhessünk a szokásos antibiotikum helyett.

Laboratóriumban már mind a hat baktériumon a letesztelték a polimert, de élő egérben még csak egyetlen szuperkórokozóval próbálták ki. Az viszont jó hír, hogy a baktériumok újabb generációi nem válnak ellenállóvá a polimerrel szemben, és

a csillag méretét úgy alakították ki, hogy ne tudja megtámadni az egészséges sejtjeinket.

Ez máris két igen komoly előny az a baktériumokat megmérgező antibiotikumokkal szemben, amely a testünkre is káros hatással van.

Most már csak meg kell várni, hogy az ausztrál kutatócsoport eljusson a klinikai tesztekig, és bebizonyítsa, hogy a polimer hatékonyabb a mai gyógyszereknél.

Rovatok